Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Санкційна політика ПФУ щодо порушення роботодавцями норм найму осіб з інвалідністю – роз’яснює Чернігівське відділення Фонду
Опубліковано 08 березня 2024 року о 14:00

6 березня у Чернігівському обласному відділенні Фонду відбувалась робоча зустріч з представниками місцевого бізнесу.

Підприємці звернулись до Фонду із запитом щодо специфіки нарахування/ненарахування штрафних санкцій, які передбачені законом через недотримання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у 2023 році.

В робочій зустрічі взяли участь Любов Ковтун, завідувач сектору забезпечення зайнятості, соціального захисту осіб з інвалідністю та Анна Атрощенко, провідний економіст сектору забезпечення зайнятості, соціального захисту осіб з інвалідністю.

Представники Чернігівського обласного відділення Фонду роз’яснюють чинні положення оновленого закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» в частині найму праці таких осіб. Зокрема, відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» від 18.10.2022 № 2682-IX, який набрав чинності з 06.11.2022, суб’єкти господарювання з 01 січня 2023 року не реєструються та не звітують перед територіальним відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю щодо працевлаштування таких осіб за підсумками року (форму звітності № 10-ПОІ скасовано).

Інформацію суб’єктів господарювання щодо зайнятості та виконання нормативу робочих місць стосовно працевлаштування осіб з інвалідністю Фонд та його територіальні органи отримують через Пенсійний Фонд України (далі – ПФУ).

Норматив робочих місць для осіб з інвалідністю залишився без змін – 4% від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу. В разі порушення підприємцями цього нормативу, такі роботодавці сплачуватимуть адміністративно-господарські санкції.

Фахівці роз’яснюють, що відповідно до Порядку надсилання розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік, затвердженого постановою ПФУ від 10.03.2023 № 14-1 та наказом Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю від 10.03.2023 № 17, ПФУ надсилає розрахунки штрафних сум через особисті кабінети роботодавців, які використовують найману працю, на вебпорталі електронних послуг ПФУ протягом 5 календарних днів з дня їх одержання від Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Тому, роботодавцям слід авторизуватися в особистому кабінеті на порталі ПФУ, перейти у розділ «Мої документи» і в частині «Адміністративно-господарські санкції» перевірити, чи немає нарахованих штрафів.

Якщо такі санкції були нараховані, їх необхідно сплатити до 15 квітня поточного року, оскільки після цієї дати автоматично нараховуватиметься ще й пеня, про розмір якої необхідно дізнаватись у територіальному відділенні Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Фонд запрошує роботодавців отримати відповідні консультації у регіональних відділеннях.

Фахівці Чернігівського відділення Фонду запрошують до консультацій за адресою: м. Чернігів, вул. В. Радченка, 14, через е-mail: Chernihiv@ispf.gov.ua або по телефону тел/факс: (0462) 672-851.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux