Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Реабілітація дітей на Поділлі
Опубліковано 02 квітня 2008 року о 10:19

Повноцінний розвиток дітей із вадами розумового розвитку можливий лише за умов створення навчально-реабілітаційного середовища. З цією метою у Хмельницькому, рішенням ХVII сесії Хмельницької міської Ради, створено Центр „Школа життя” при управлінні праці та соціального захисту населення. Центр надає соціальні послуги дітям-інвалідам у новому приміщенні по вул. Зарічанській 20/2, яке знаходиться у постійномукористуванні Центру.
 
 У 2002 році проведено реконструкцію об’єкту, придбано обладнання для облаштування реабілітаційних груп, кімнат для занять фізичними вправами, приготування та прийому їжі, двох кімнат соціальної реабілітації, кабінету дефектолога. Фінансування проекту здійснювалося за рахунок коштів місцевого бюджету та Українського Фонду Соціальних Інвестицій. Відкриття Центру – це реальне втілення загальнодержавної програми захисту прав дітей та свідчення спрямованості потенціалу органів влади, громади, благодійників на те, щоб діти зростали в умовах добробуту, любові та уваги.
 
            У Центрі створено умови для подолання соціальної ізоляції родин, які виховують дітей-інвалідів із інтелектуальною недостатністю, а також для працевлаштування батьків. 
 
            Головною метою діяльності Центру є соціальна реабілітація дітей-інвалідів, підготовка їх до самостійного життя і праці, створення найсприятливіших умов для їх розвитку. У Центрі забезпечується денний догляд, соціально-побутова реабілітація, консультації та психологічна підтримка родин. Сьогодні Центр став справжнім осередком, який відвідують діти із хворобою Дауна, ДЦП, Фенілкетонурія, а також із генетично зумовленою глибокою розумовою відсталістю.
 
              Фахівці Центру надають психологічні, педагогічні, медичні та консультативні послуги, проводять заняття на комп’ютері, з корекції мовлення та зору, художньої праці, фізично-оздоровчі, музичні заняття та заняття по оволодінню господарсько-побутовими навиками, соціальні працівники відвідують дітей на дому. Послуги надаються з урахуванням потреб не лише дитини-інваліда, а і потреб родини, яка виховує цю дитину, і які пов’язані із інвалідністю дитини. Діти оволодівають господарсько-побутовими навичками та вміннями самообслуговування. Вихователі навчають дітей у повсякденному житті – на прогулянках, під час ігор, проводять ознайомлення з навколишнім середовищем. Усі вихованці Центру вчаться жити разом. Колективна творчість широко практикується на заняттях з праці, коли діти і дорослі малюють разом, виготовляють дрібні вироби з природних і неприродних матеріалів. Діти з вадами розумового розвитку, які були приречені на самотність, ізольованість від суспільства, неможливість реалізувати себе, мають великий творчий потенціал. Про це свідчать вироби, виготовлені на заняттях з праці, спортивні досягнення дітей, якість у виконанні ними суспільно-корисної праці, набуті навички самообслуговування. Центром реабілітації „Школа життя” у 2007 році проводились заходи з метою адаптації дітей-інвалідів з порушенням інтелекту у суспільстві та привернення уваги державних, приватних організацій, благодійних фондів до проблем дитячої інвалідності. Діти Центру приймають активну участь у міському та обласному фестивалях творчості „Повір у себе” та „Барви життя”, Міжнародному театральному фестивалі за участю осіб із особливими потребами «Непротоптана стежина”.
 
            Проводиться велика робота по залученню до співпраці волонтерів. Залучення молодих людей, готових допомагати своїм ровесникам, до реабілітаційного процесу дозволяє створити можливість наслідувати прийняті у соціумі моделі поведінки, манеру спілкування, організувати спільне дозвілля. Волонтерські групи студентів гуманітарно-педагогічної академії, Національного університету, учні ЗОШ № 22, НВК-4, гімназії №2, представники Благодійного Фонду „Хесед-Бешт” постійно організовують різноманітні заходи для дітей-інвалідів із врученням подарунків. Студенти Хмельницького інституту соціальних технологій та Національного університету проходять виробничу практику згідно угод між закладами.
 
           З метою підвищення якості реабілітаційних послуг створено  умови для безперешкодного доступу дітей-інвалідів до приміщення Центру та належні умови для залучення дитини до дитячого колективу, де є змога позбавитися самотності, подолати психологічний бар’єр замкнутості, отримати навички соціальної поведінки, спілкування та самообслуговування. Приміщення Центру обладнані сучасним лікувально-оздоровчим, ігровим обладнанням та засобами реабілітації, а саме: лікувально-оздоровчий комплект укладок “Турбота”, сухий басейн , дидактична черепаха , набір сенсорних м’ячів, бігова доріжка KETLER BODY, спортивний тренажер KETLER BODY, велотренажер KETLER BODY, вібромасажер KETLER, Гравістати КР 6-02,  
 
            Із листопада 2007 року впроваджено нові види соціальних послуг завдяки придбанню тринажерів (динамічний параподіум РD-150,РD-180), реабілітаційного обладнання та обладнання для сенсорної кімнати за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів. Тренажер призначений для активної реабілітації пацієнтів, які страждають паралічем нижніх кінцівок та тулуба. Апарат допомагає хворим приймати положення сидячи та стоячи без додаткової допомоги милиць. Перебування в сенсорній кімнаті сприяє покращенню емоційного стану, зниженню неспокою та агресивності, зняттю нервового збудження і тривожності, нормалізації сну, активізації мозкової діяльності, прискоренню відновних процесів після захворювань. Відсутність небезпечних предметів, „м’яка” підлога та стіни дають дитині відчуття безпеки при пересуванні, а отже, розвивають самостійність, навики спілкування і самообслуговування, сприяють розвитку рухових та психічних навиків. В умовах цієї кімнати можна знімати страхи, невротичні стани, проводити корекцію поведінки. Сенсорна кімната використовується для стимуляції різних функцій організму (слуху, зору, нюху, тактильних відчуттів, рухових функцій, мовлення) у дітей із ДЦП, психічними порушеннями, ЗПР. Щороку проводяться комплексні медичні обстеження дітей-інвалідів профільними лікарями поліклінічного відділення №2, дитячим психоневрологом обласного психоневрологічного диспансеру та санітарно-протиепідемічні заходи, з метою запобігання захворювань серед дітей із особливими потребами.
 
           Рішення виконавчого комітету від 24.01.08 р. № 67 виділено проїзні документи на 2008 рік для проїзду в громадському транспорті батькам дітей-інвалідів для супроводу дітей до закладу.
 
           У роботі з розумово відсталими дітьми спеціалісти використовують практичні та наочні методи навчання, елементи різноманітних навчаючих та розвиваючих методик. Працівники Центру постійно підвищують свій фаховий рівень, приймають активну участь у навчальних семінарах та впроваджують нові форми і методи реабілітації у своїй роботі. На базі Центру неодноразово проводились обласні семінари та спільні наради по обміну досвідом роботи між Центром „Школа життя” та представниками управлінь праці та соціального захисту населення. Також проведено ряд зустрічей, спрямованих на активну співпрацю та допомогу в реабілітації дітей-інвалідів та їх літнього відпочинку. Реабілітаційні групи відвідували іноземні делегації із Швеції, представники Світового Банку, члени команди проекту DFID „Сприяння реформі соціальних послуг в Україні” та незалежні консультанти УФСІ з моніторингу проекту. Інформації про роботу Центру та проблеми пов’язані з організацією роботи регулярно висвітлюються на сторінках обласної преси та на телебаченні.
 
 
 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux