Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Проблеми і перспективи освіти людей з особливими потребами
Опубліковано 09 грудня 2014 року о 09:11

3 грудня 2014р. в Чорноморському державному університеті ім. Петра Могили відбулась Міжрегіональний круглий стіл-конференція «Проблеми і перспективи освіти людей з особливими потребами: реалії України та досвід Євросоюзу», присвячена Міжнародному дню інвалідів.

Програма столу передбачала відкриття у галереї мистецтв університета виставки робіт осіб з інвалідністю, а також екскурсію по навчальному закладу «Досвід інклюзивної освіти у ЧДУ ім. Петра Могили». Перед відкриттям конференції грамотами і подячними листами були нагороджені кращі працівники та громадські діячі, що опікуються проблемами інвалідів.

Відкриваючи конференцію, ректор університету Леонід Клименко у вітальному слові наголосив, що керований ним заклад завжди прагнув іти в ногу з часом і організовувати процес навчання так, як це робиться у всьому цивілізованому світі, надаючи можливість здобувати освіту людям з інвалідністю.

Мета конференції – вироблення практичних рекомендацій для роботи з людьми, що мають особливі потреби.

У роботі конференції взяли участь представники секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, проекту Партнерства ООН зі сприяння правам людей з інвалідністю, науковці та викладачі вищих навчальних закладів України та Польщі, керівники структурних підрозділів Миколаївської облдержадміністрації - Департаменту соціального захисту населення, Департаменту освіти, науки та молоді, Управління охорони здоров’я, керівники обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, обласного центру зайнятості, обласної медико-соціальної експертної комісії, а також представники громадських організацій інвалідів.

В ході круглого столу були розглянуті питання загальних проблем інклюзивної освіти та освіти людей з особливими потребами, зокрема у вищих навчальних закладах, проблеми доступності освіти.

Більша частина заходу пройшла у формі живих дискусій. Науковці Варшавського університету, Чорноморського державного університету ім. П.Могили (м. Миколаїв), Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д.Ушинського (м. Одеса), Черкаського державного технологічного університету, Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка безпосередньо в аудиторії та за допомогою скайп-включень з регіонів України та Польщі, висловлювали свою думку стосовно перспектив реформування та сучасних тенденціях розвитку інклюзивної освіти в Україні, ділились досвідом в організації освітнього процесу та підвищення кваліфікації осіб з інвалідністю, роботи з батьками учнів із вадами.

Представники Миколаївської області поділилися власними напрацюваннями в вирішенні проблем організації навчання та підвищення кваліфікації осіб з обмеженими можливостями, розвитку системи освіти дітей з особливими потребами, медичного супроводу та реабілітації осіб з інвалідністю в освітніх закладах, співпраці органів соціального захисту з навчальними закладами для забезпечення доступності освіти особам з інвалідністю, працевлаштування осіб з обмеженими можливостями тощо.

Директор обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів О.Фідченко проінформував учасників Конференції про основні аспекти сприяння Фондом соціального захисту інвалідів отриманню освіти особами з обмеженими можливостями та вніс пропозиції щодо удосконалювання механізмів взаємодії органів державної влади стосовно забезпечення доступності вищої освіти для людей з інвалідністю.

Учасники круглого столу також взяли участь у і тренінгу «Злам стереотипів щодо осіб з обмеженими можливостями».

За підсумками була прийнята резолюція, в якій зазначена необхідність розвитку комплексної системи в вирішенні проблем розвитку інклюзивної освіти, яка буде забезпечувати розвиток моделі навчального соціального інклюзивного середовища на базі ВНЗ. Платформою для створення та втілення в життя даної моделі повинно стати формування комплексної системи супроводу.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux