Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Працевлаштування на Херсонщині
Опубліковано 11 грудня 2009 року о 11:36

          Сьогодні жодна людина не може достеменно знати, як складеться її  життя – чи буде здоровою, чи доведеться скуштувати гіркого інвалідського хліба. А він і справді гіркий. Адже більшість із цих  людей не працюють, не мають коштів для нормального матеріального забезпечення.

         В Україні проблема трудової зайнятості  осіб із обмеженими можливостями набуває значення з огляду на   зростання  чисельності інвалідів, які бажають працювати.

         Тому сьогодні слід всім структурам, які опікуються проблемами зайнятості таких осіб, активізувати зусилля щодо забезпечення не тільки права,  а й можливості їх працевлаштування.

         З нагоди відзначення Міжнародного дня інвалідів 2 грудня керуюча обласним відділенням Фонду брала участь в засіданні круглого  столу «Спільне вирішення проблем зайнятості інвалідів області»  при обласному центрі зайнятості  за участю представників органів виконавчої влади, соціальних партнерів, роботодавців, ЗМІ.  Обговорювались  проблемні питання щодо сприяння зайнятості інвалідів, а  саме:

             - Підвищення рівня соціального захисту інвалідів шляхом активізації співпраці Головного управління праці та соціального захисту населення, ОДА, обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, обласної служби зайнятості; 

  

         - Можливість та перспективи створення робочих місць для  працевлаштування інвалідів за рахунок коштів адміністративно-господарських санкцій, що  надходять до Фонду соціального захисту інвалідів за нестворені робочі місця;

           - Невідповідність професійно-кваліфікаційного рівня осіб з обмеженими фізичними можливостями, які перебувають на обліку в  центрах зайнятості та вакантних робочих місць наданих роботодавцями для можливого працевлаштування  інвалідів;

         - Коректність оформлення та своєчасність видачі документів, які підтверджують інвалідність (посвідчення інваліда, індивідуальна програма реабілітації інваліда, довідка до акта огляду МСЕК);

         - Організація професійного навчання інвалідів в реабілітаційних центрах Міністерства праці України;

         - Особливості нарахування пенсії інвалідам, які прийняті на роботу за сприянням служби зайнятості.

         Особливо гостро стояло питання невідповідності професійно-кваліфікаційного рівня осіб із обмеженими фізичними можливостями та вакантних  робочих місць, наданих роботодавцями.

         Щодо порушеної проблеми надала відповіді та роз’яснення  керуюча обласним відділенням Фонду Колотинська Ірина Володимирівна. Зокрема, вона наголосила на тому, що більшість підприємств підходять до питання працевлаштування інвалідів формально. Зокрема, такі підприємства, як ВАТ ХСЗ та ВАТ «ЕК «Херсонобленерго» щомісячно надають звіт до центру зайнятості та направляють  листи до відділення Фонду, однак вакансії, які пропонують підприємства, передбачають роботу пов’язану з фізичними та нервово-емоційними навантаженнями в несприятливих санітарно-гігієнічних та метеоумовах, тому не кожна здорова людина зможе виконувати таку роботу. На сьогоднішній час, жоден з інвалідів, який перебуває на обліку в базовому центрі зайнятості за медичними висновками та Індивідуальними програмами реабілітації, не може бути працевлаштований на ці робочі місця.

         Особливу увагу роботодавців під час свого виступу керуюча відділенням  звернула на те, що Закон України «Про основи соціальної  захищеності інвалідів в Україні» не регламентує  посади або спеціальності, за якими слід  працевлаштовувати інвалідів, але виконання нормативу є обов’язковим і підприємства «зобов’язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством. Роботодавці за рахунок коштів Фонду або за рішенням місцевої ради за рахунок власних коштів, у разі необхідності, створюють спеціальні робочі місця для працевлаштування інвалідів, здійснюючи для цього адаптацію основного і додаткового обладнання, технічне переоснащення  і пристосування з урахуванням обмежених можливостей інваліда.

         Під час обговорення питань зі створення робочих місць для працевлаштування інвалідів, керуюча відділенням висвітлила й такі аспекти діяльності Фонду, як надання роботодавцям цільової позики (на поворотній основі із строком повернення до трьох років) на створення робочих місць для працевлаштування інвалідів), на створення робочих місць для працевлаштування інвалідів та фінансування (надання фінансової допомоги на безповоротній основі), витрат на професійне навчання інвалідів, які зареєстровані  в усталеному порядку в державній службі зайнятості як безробітні, професійне навчання молоді з числа інвалідів після закінчення  спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів).

         Учасниками круглого столу були розроблені рекомендації щодо подальшої співпраці  у напрямку забезпечення інвалідів робочими місцями, посилення контролю за якістю робочих місць, що пропонуються для працевлаштування інвалідів,  щодо проведення подальшої інформаційно-роз’яснювальної роботи з роботодавцями зі створення спеціальних робочих місць  для працевлаштування інвалідів, в кошторисі на 2010 рік будуть передбачені видатки на надання дотації роботодавцям для створення спеціальних робочих місць для інвалідів за рахунок коштів фонду соціального захисту інвалідів.     

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux