Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Пленум Центрального правління УТОС
Опубліковано 22 березня 2007 року о 11:14

Заступник директора Фонду соціального захисту інвалідів Геннадій Фомічов взяв участь у роботі ІІІ Пленуму Центрального правління Українського товариства сліпих, який відбувався 21 березня у клубі Київського УВП № 3 УТОС. Основні питання, які розглядалися після ІІ Пленуму ЦП УТОС, що відбувся 11 листопада 2006 року ,– виробничо-господарська діяльність підприємств Товариства, забезпечення їх життєдіяльності, нарощування об”ємів виробництва продукції і збільшення обсягів її збуту. Особливу увагу приділялося неуспішним підприємствам та підприємствам, які мають заборгованість по виплаті заробітної плати. Також вирішувалися кадрові питання, питання соціального захисту інвалідів по зору.
ІІІ Пленум ЦП УТОС прийняв постанови щодо виконання бюджету УТОС на 2006 рік та затвердження бюджету на 2007 рік.
Всеукраїнська громадська організація Українське товариство сліпих покликана захищати інтереси інвалідів по зору, сприяти їхній інтеграції у суспільство, соціально-трудовій та медичній реабілітації. Організаційна структура – Кримська автономно-республіканська і 23 обласних організації, а також 222 виробничі та територіальні первинні організації. Чисельність УТОСу – 51 тисяча осіб, з-поміж яких 50893 – інваліди. На підприємствах організації працюють 16109 осіб, з них 9665 – інваліди.
Основні джерела фінансування – вступні та членські кладки, добровільні внески юридичних та фізичних осіб, внески підпорядкованих УТОСу структур, доходи від оренди майна УТОС, фінансова допомога з Держбюджету, у тому числі кошти Фонду соціального захисту інвалідів, доходи підприємств.
У складі УТОСу  76 підприємств, які виготовляють електричну продукцію, кроненпробки, металеві кришки, щіткові вироби та інше. До непромислових організацій УТОСу належать  22 лікувально-оздоровчі заклади, у тому числі спеціалізований санаторій у Євпаторії (Крим) та будинок відпочинку для сліпих у Боярці (Київська область); реабілітаційний центр інвалідів по зору у Києві; 76 медичних пунктів; спеціальна типографія для друку шрифтом Брайля; спеціальні редакції газети „Промінь” та журналів „Школяр” і „Заклик”; 79 спеціальних бібліотек; 64 гуртожитки для інвалідів по зору. Щодо соціально-культурного обслуговування інвалідів по зору, УТОС має 62 будинки культури; 226 гуртків художньої самодіяльності; 20 колективів художньої самодіяльності; 286 спортивних секцій. З-поміж спортсменів-інвалідів по зору є заслужені майстри спорту, чемпіони Європи, світу, Паралімпійських ігор.
Минулого року, відповідно до Переліку заходів щодо соціальної, трудової, фізкультурно-спортивної та професійної реабілітації інвалідів, фінансування яких здійснюється за рахунок адміністративно-господарських санкцій, Фондом соціального захисту інвалідів підприємствам громадських організацій інвалідів була спрямована фінансова допомога на суму понад 12,2 мільйонів гривень, з яких 11,1 млн.грн. – на технічне переоснащення підприємств, понад 1 млн.грн. – на створення на робочому місці інваліда належних санітарно-гігієнічних, виробничих і технічних умов, 9 тис.грн. – на соціально-трудову реабілітацію інвалідів.
Сьогодні існує ряд проблемних питань УТОС, які необхідно якнайшвидше вирішити. Зокрема, зберегти у Податковому кодексі України для підприємств організацій інвалідів  пільги щодо податку на додану вартість, податку з прибутку, земельного податку. Несвоєчасне відшкодування податковими органами Центральному правлінню УТОС податку на додану вартість спричиняє вилучення коштів з обігу на тривалий проміжок часу. Внаслідок цього підприємства не можуть виплатити заробітну плату. Чимало сімей інвалідів по зору потребують покращення житлових умов. Необхідно провести капітальні ремонти гуртожитків УТОС. Підвищити рівень надання медичної допомоги інвалідам по зору, покращити для них інформаційне забезпечення.
Фінансова підтримка державою Українського товариства сліпих щороку зростає. На 2007 рік із Держбюджету згідно Бюджетного кодексу України та законів України про Державний бюджет УТОСу заплановано виділити понад 17,7 млн.грн. У 2006 році було виділено 13 млн.грн.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux