Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Пілотний проект у Чернігові
Опубліковано 31 липня 2009 року о 10:29

Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення  доступу до зайнятості» - під такою назвою 21 липня в Чернігівському обласному центрі зайнятості відбулося засідання круглого столу за участю соціальних партнерів, представників органів виконавчої влади, державних установ та громадських організацій інвалідів.

Відкрила засідання директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка. Вона зазначила, що робота з особами із обмеженими фізичними можливостями завжди була пріоритетом діяльності служби зайнятості: „При організації заходів та наданні послуг цій категорії громадян сьогодні необхідно зміщувати акценти з питання „що може, а чого не може людина з інвалідністю” до питання „що необхідно зробити, щоб така людина була рівноправним членом суспільства”.

Чернігівська обласна служба зайнятості визначена пілотною в реалізації спільного проекту Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй, Міжнародної Організації Праці та Державної служби зайнятості "Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом доступу до зайнятості". Враховуючи напрацювання минулих років, позитивний досвід інших країн, і був розроблений цей проект. Його реалізація передбачає вдосконалення існуючої моделі надання соціальних послуг інвалідам. Про це повідомила у своєму виступі керівник Проекту технічного співробітництва Олена Іванова. Зокрема вона сказала, що концепція цього проекту полягає у вирішенні проблем соціальної адаптації осіб із інвалідністю шляхом активізації співпраці органів системи соціального захисту, фондів, сторін соціального партнерства у збереженні гарантованої зайнятості людей із інвалідністю, підвищення суспільної ролі цієї категорії громадян як повноправних учасників соціального та економічного життя.

Досвід роботи Чернігівської обласної служби зайнятості з особами, які мають інвалідність, презентувала перший заступник директора ОЦЗ Галина Сірик.

 Про покращення соціально-трудової, професійної реабілітації та працевлаштування інвалідів, як  базових складових в системі реабілітаційних заходів, йшлося у виступі заступника керуючої відділенням Фонду соціального захисту інвалідів  Ольги Оберемко. Вона наголосила, що проблема працевлаштування вирішується в основному за рахунок  посилення контролю з боку відділення Фонду за дотриманням підприємствами вимог  Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів”, виконання  підприємствами, організаціями, установами та фізичними особами-підприємцями, на яких працює 8 і більше осіб,  4-відсоткового нормативу створення робочих місць для працевлаштування інвалідів.  А також  щодо сплати до Державного бюджету адміністративно господарських санкцій  за невиконання цього нормативу.

Сьогодні в області  обліковується майже 72 тисячі інвалідів. Всього,  у 2008 році,  відповідно до наданих звітів працювало 10427 осіб із обмеженими фізичними можливостями, що майже на 7,8% (751) перевищує нормативну кількість робочих місць для інвалідів.

Водночас, це справді доволі гостра проблема. Здавалося б, ми прагнемо жити в правовій державі. Є Закон України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, є механізм його реалізації, проте багато керівників підприємств ухиляються від виконання Закону.

839 підприємств не виконали норматив, 203 з них повинні сплатити до державного бюджету адміністративно-господарські санкції (635 - бюджетні установи, які відповідно до Закону звільнені від сплати адмінгосподарських санкцій).    

   Нараховано майже  2881 тис.грн. АГС та 46,5 тис. грн. пені. На сьогодні добровільно їх сплатили 110 підприємств.

Забезпечено збір до дохідної частини Державного бюджету  майже 1,8  млн. грн.

 За рахунок цих коштів відділення Фонду надає цільові позики,  безповоротну фінансову допомогу та дотації роботодавцям з метою створення  нових робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Також на покращення соціальної захищеності інвалідів, зокрема їхнього працевлаштування, законодавством передбачено надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості. Спеціальне робоче місце облаштовується з урахуванням індивідуальних можливостей, обумовлених інвалідністю. Упродовж минулого року було створено 8 таких робочих місць на підприємствах області.

Одне з таких підприємств  „Регмік”, яке знаходиться у Чернігівському районі. Приємно було чути слова подяки від його керівника Ігоря Школи. Він поділився досвідом роботодавця, у якого працює не одна людина з інвалідністю. Також він звернув увагу на проблеми, що нерідко виникають у результаті формального підходу до громадян з інвалідністю.

В обговоренні проблемних та питань щодо вдосконалення підходів та правового врегулювання питань створення спеціальних робочих місць для інвалідів, їх працевлаштування  та зайнятості брали участь голова Чернігівського міського громадського об’єднання інвалідів “Шанс” Світлана Федорова, директор УВП УТОГ  Людмила Зубрицька,  директори базових центрів зайнятості.

За підсумками роботи  прийняті рекомендації.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux