Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
«Особам з інвалідністю – особлива турбота та увага»
Опубліковано 12 грудня 2013 року о 09:46

Такою була тема семінару із соціальними партнерами, який  у Тернопільському прес-клубі провів обласний центр зайнятості.

Цього року послугами місцевих центрів зайнятості вже скористалося понад 1100 осіб з обмеженою працездатністю, – зазначила начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню та надання послуг роботодавцям ОЦЗ - Валентина Нікуліна. Це на 16% більше, ніж за 10 місяців 2012 року. 112 осіб з інвалідністю пройшли професійне навчання, перенавчання чи підвищення кваліфікації. Всього ж за сприяння служби зайнятості Тернопілля вдалося працевлаштувати 491 інваліда (для порівняння: за відповідний минулорічний період – 352). 14 безробітним з інвалідністю виплачено одноразово допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

Говорила Нікуліна В. і про певні труднощі у забезпеченні безробітних інвалідів роботою. Зокрема, вони виникають у зв’язку з тим, що роботодавці нерідко подають центрам зайнятості інформації про вільні робочі місця для таких осіб, що не підходять їм за оплатою та умовами, навіть за доступністю до місць праці. Продовжують мати місце випадки, коли при складанні індивідуальних програм реабілітації інвалідів не робиться запис про необхідність створення спеціального робочого місця для працевлаштування інваліда, що в подальшому унеможливлює створення таких робочих місць шляхом надання дотацій роботодавцям за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів.

Для позитивного вирішення питання сприяння у працевлаштуванні особам з інвалідністю, запропонувала Валентина Нікуліна, доцільно було б забезпечити щорічну атестацію робочих місць для них в рахунок нормативу із залученням до такої атестації працівників обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів та лікарів-реабілітологів.

Директор обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Ірина Базилевська навела такі цифри: цього року за квотою роботодавцям потрібно було забезпечити роботою 7134 інваліда, а вже забезпечено – 7642, тобто деякі підприємства перевиконали доведені завдання. Серед підприємств і закладів, де працює понад 100 інвалідів, відносяться «СЕ Борднетце-Україна», ПАТ «Тернопільгаз», ВАТ «Тернопільобленерго», ТзОВ «Тернопільбуд», Тернопільський національний економічний і державний медичний університети.

Зупинилася Базилевська І. й на співпраці зі спецшколами, інтернатами, де у старших класах дітям з інвалідністю сприяють у набутті основ тієї чи іншої актуальної на ринку праці професії.

– В області діє і така програма, – продовжила виступаюча, – що дозволяє дитині-інваліду, яка добре навчалася у ЗОШ, але за результатами зовнішнього незалежного оцінювання абітурієнта не вступила до вишу, все ж стати студентом. Для цього слід тільки звернутися з проханням у наш фонд – і ми оплатимо навчання.

Також у семінарі взяли участь:  голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» Михайло Костів; начальник управління організації соціальних послуг департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Павло Кланца; виконавчий директор організації роботодавців Тернопільської області Валерій Смирнов та ін.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux