Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
На сторожі зайнятості громадян
Опубліковано 24 травня 2013 року о 15:09

Люди із обмеженими фізичними можливостями не обмежені духовним і творчим потенціалом, бажанням працювати і приносити користь суспільству. Сьогодні держава усіляко сприяє громадянам із особливими потребами реалізувати себе, знайти роботу, яка б давала задоволення і матеріальну стабільність.

Фонд соціального захисту інвалідів, з-поміж основних завдань, покликаний забезпечувати зайнятість осіб з інвалідністю. Зокрема, контролювати виконання роботодавцями законодавчо встановленого нормативу створення робочих місць для працевлаштування інвалідів. У випадку невиконання, Фонд контролює сплату адміністративно-господарських санкцій, здійснює претензійно-позовну роботу. Також Фонд соціального захисту інвалідів контролює цільове та ефективне використання бюджетних коштів, які надані роботодавцям як цільова позика чи фінансова допомога на створення робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Прикро констатувати, але трапляються випадки зловживань бюджетними коштами, які держава спрямовує на працевлаштування людей із особливими потребами.

У 2012 році між Одеським обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів та підприємством «Елкон-дизайн», яке засноване на власності об»єднання громадян, було укладено договір про технічне переоснащення виробництва з метою створення 12 додаткових робочих місць для працевлаштування інвалідів. У квітні 2013 року під час планової перевірки виконання підприємством умов договору, спеціалістами відділення Фонду встановлено порушення графіку створення робочих місць. Замість запланованих на лютий 2013 року 6 робочих місць, підприємством «Елкон-дизайн» створено лише 2, на яких працевлаштовані люди із обмеженими фізичними можливостями.

Відповідну інформацію направлено до органів прокуратури Одеської області, а щодо підприємства «Елкон-дизайн» подано позов до Господарського суду Одеської області.

Також виявлено ухиляння від сплати адміністративно-господарських санкцій через відсутність робочих місць для людей із особливими потребами у Києві. Прокуратура Печерського району відкрила кримінальне провадження за фактом фіктивного працевлаштування інваліда на 22 (!) підприємствах столиці. Упродовж 2008-2013 років керівники київських підприємств різних форм власності, використовуючи документи про інвалідність фізичної особи, оформляли накази про прийняття її на роботу, ухиляючись у такий спосіб від сплати адміністративно-господарських санкцій.

Згідно фіктивних документів людина з інвалідністю одночасно працювала на цих підприємствах прибиральником, діловодом, електриком, кур»єром, молодшим спеціалістом по страхуванню…

Сьогодні встановлюється сума збитків, завданих Фонду соціального захисту інвалідів через протиправну діяльність.

Фонд соціального захисту інвалідів, його територіальні відділення і надалі, у межах визначених повноважень, контролюватимуть дотримання законодавства у сфері працевлаштування людей із обмеженими фізичними можливостями. У випадку виявлення підприємств та осіб, які намагатимуться нагріти руки на людському горю, збагатитися коштами, які держава виділяє своїм особливим громадянам, оперативно реагуватимуть, аби порушники відповіли за свою протиправну діяльність.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux