Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Міжнародний тиждень глухих людей. «Українське товариство глухих» - надійна підтримка та можливості для осіб з інвалідністю зі слуху у воєнний час
Опубліковано 23 вересня 2022 року о 15:10

У складний час військової агресії та загрози для життя, здоров’я і забезпечення прав глухих людей ГО «Українське товариство глухих» здійснює великий обсяг роботи, спрямований перш за все на сприяння вирішенню нагальних проблем, пов’язаних з викликами воєнного стану (евакуація з небезпечних місць, допомога вимушеним переселенцям, допомога глухим, які залишилися у місцях, постраждалих від військової агресії, зокрема, допомога у забезпеченні гуманітарною допомогою тощо), захист прав глухих людей в отриманні доступної інформації жестовою мовою, консультування і надання різноманітної практичної допомоги.

Станом на 01.01.2022 р. на обліку в УТОГ перебувало 38641 особа, зокрема 3450 дітей віком до 14 років. З України після 24.02.2022 р. виїхало близько 6 тисяч глухих українців, 712 з них діти. Ще близько 9 тисяч українців були вимушені покинути свої домівки та переїхати в більш безпечні місця в Україні - тобто, внутрішні переселенці.

Кожна з 21 обласної організації Українського товариства глухих (крім  окупованого Херсону) здійснює свої важливі завдання:

в містах, де йдуть бойові дії – працівники і активісти УТОГ докладають всіх зусиль, щоб евакуювати глухих, які не чують сирен та оголошень про евакуацію, не розуміють, що робити далі, тут стараються надати максимальну гуманітарну допомогу тим, хто не може виїхати, морально і психологічно підтримують тих, хто залишився;

в мирних містах – спрямовують роботу на те, щоб допомогти переселенцям: підготувати їм місце для ночівлі, заспокоїти, підтримати, при можливості – віднадати житло для подальшого проживання, працевлаштувати їх, при необхідності - оформити документи для виїзду за кордон та з надання статусу ВПО. Продовжують також надавати допомогу місцевим глухим, а також здійснюють роботу із забезпечення продуктами харчування, ліками та речами першої необхідності глухих людей, які залишилися у постраждалих містах, та людей, які вимушені виїхати з місць свого постійного проживання в іншу місцевість через загрозу своєму життю і здоров’ю. Крім того, проводять зустрічі з ними і їх інформування, допомагають ЗСУ всіма можливими способами, а в Кам'янській ТО УТОГ Дніпропетровської області навіть роблять ремонт у приміщенні своєї територіальної організації, бо вірять в перемогу України!

Перекладачами жестової мови, які працюють в Українському товаристві глухих здійснюється переклад жестовою мовою звернень Президента, Прем'єр-міністра, інших високопосадовців, а також очільників обласних військових адміністрацій, міських голів тощо, тим самим надаючи глухим найважливішу під час такої надзвичайної ситуації    інформацію.

Активно цілодобово працюють перекладачі жестової мови в "Сервісі УТОГ". Здійснюється надання послуг перекладу жестовою мовою всім, хто звертається, надання роз’яснень та консультацій жестовою мовою з усіх питань, які хвилюють глухих людей.

Продовжують виконувати виробничі завдання переважна більшість підприємств УТОГ (крім тих, які розташовані на окупованій території та в зоні бойових дій), зокрема частина з них працює над забезпеченням замовлень фронту.

Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю у багаторічній співпраці з Всеукраїнською організацією осіб з інвалідністю зі слуху «Українське товариство глухих «УТОГ» здійснює заходи та сприяє втіленню нормативно-правових актів з метою реалізації державної політики захисту прав та створенню безбар’єрної доступності для осіб з інвалідністю зі слуху в Україні.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux