Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Мінсоцполітики підбило підсумки роботи соціальної сфери за 2013 рік
Опубліковано 06 лютого 2014 року о 15:34

У 2013 році Міністерству соціальної політики завдяки Соціальним ініціативам Президента України вдалося не тільки посилити соціальний захист найбільш уразливих категорій громадян, а й зробити новаторські кроки та напрацювання на майбутнє. Про це заявила в.о. Міністра соціальної політики України Наталія Королевська під час засідання Колегії Міністерства соціальної політики. 

Так, вона зазначила, що, незважаючи на непросту економічну ситуацію в країні, 2013 року виплати найбільш незахищеним громадянам не тільки не були зменшені, а подекуди і збільшені. „Усі пенсії, державні соціальні допомоги, виплати з фондів соціального страхування були виплачені в повному обсязі. Загалом на соціальні виплати спрямовано 354 млрд. грн. Це на 37 млрд. грн. більше, ніж у 2012 році. Це найкраща відповідь тим, хто постійно лякав людей і шукав якісь скандали навколо роботи соціальної сфери», - сказала вона.

В.о. Міністра підкреслила, що у 2013 році також запрацювала нова модель роботи в соціальній сфері – «не героїчно долати наслідки проблем, а діяти на випередження». Таким чином вдалося не допустити виникнення додаткової заборгованості із заробітної плати розміром у 2,8 млрд. грн. Окрім того, було впроваджено нову модель діяльності 12 тисяч фахівців соціальної роботи, які працюють з усіма без винятку сім’ями. Це дозволило у 8 разів в порівнянні з 2012 роком збільшити кількість дітей, які залишились зі своїми батьками і не були вилучені із сімей.

«В складних умовах у держави немає можливості покращити соціальний захист всіх одразу. Тому ті соціальні гривні, які вдалося знайти, зекономити, – було спрямовано на допомогу найбільш незахищеним – дітям-інвалідам. Це суть Соціальних ініціатив Президента. Також було посилено соціальний захист ветеранів та інвалідів війни. Адже це питання честі допомогти нашим героям, які ризикували найціннішим – життям – заради нашої свободи», - сказала вона.

Зупинилася в.о. Міністра і на новаторствах минулого року. Зокрема, за її словами, по-новому підійшли до вирішення проблеми сирітства. «Наша місія – дати кожній дитині родину, щоб у нас не було чужих дітей! На 1 січня 2014 року у сім’ях виховувалося понад 77 тис. дітей або 85% усіх діток, які втратили батьків. Це на 3% більше, ніж було заплановано. До прийомних сімей та ДБСТ влаштовано 2488 дітей. Створено 164 ДБСТ – найбільше за всі роки незалежності», - повідомила вона.

Також 2013 року було запроваджено нову політику у сфері зайнятості та на повну запрацював новий Закон «Про зайнятість населення». «Тепер головне завдання – знайти людині робоче місце або допомогти відкрити бізнес, а не просто платити допомогу по безробіттю. Як підсумок – ми втримали ситуацію на ринку праці та досягли певного поліпшення. Рівень безробіття скоротився до 7%. У ЄС, до речі, він становить 11%», - сказала вона.

Серед інших новаторств – започаткування спільно з НБУ програми впровадження національної картки, розробка та втілення у життя нових соціальних стандартів, а також плідна співпраця з громадськістю та громадськими організаціями.

«Що зроблено на перспективу? По-перше, розроблено проект Концепції соціального розвитку до 2023 р. По-друге, закладено основу для подальших змін у сфері зайнятості. Для цього розроблений цілий пакет нових законодавчих ініціатив», - сказала вона.

Окрім того, минулого року був запроваджений паспорт ветерана, напрацьована нова модель роботи органів влади, що дозволить людям з особливими потребами швидше та ефективніше знаходити роботу. Також внесені зміни в роботу пенсійної системи, позитивні зміни від чого мають відчути як нинішні пенсіонери, так і ті, хто ще не збирається на пенсію.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux