Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Медалі Ванкувера
Опубліковано 14 квітня 2010 року о 16:35

Українські паралімпійці домоглися в канадському Ванкувері того, на що жодного разу не спромоглися наші співвітчизники-олімпійці. Левову частку олімпійських нагород здобули посланці Київщини. Вихованці обласного центру «Інваспорт», який очолює заслужений працівник фізичної культури і спорту Марія Віниченко, стали головними героями десятої Білої Паралімпіади.

Олена Юрковська, найтитулованіша вітчизняна зимова паралімпійка, до своєї багатої колекції нагород додала ще п’ять медалей. Вона була найсильнішою в біатлонній гонці переслідування на 2,4 кілометра, завоювала «срібло» в індивідуальній гонці біатлоністок на 10 кілометрів, у лижному спринті та естафетних змаганнях лижниць, та «бронзу» – на десятикілометровій лижній дистанції. Відтак, Герой України, репрезентантка Коломийщини, яка нині проживає у селі Крюківщина, що в Києво-Святошинському районі, має вже п’ять паралімпійських нагород найвищого ґатунку.

Яскравим відкриттям основного комплексного турніру чотириріччя стала дев’ятнадцятирічна Саша Кононова з Броварського району. Дебютантка Білої Паралімпіади здобула чотири медалі, три з яких – золоті! Вона виграла індивідуальну гонку біатлоністок на 12,5 кілометра і фінішувала першою в спринті та на п’ятикілометровій лижній дистанції, а також здобула срібні нагороди в естафеті лижниць. Юніорка з Київщини зробила вагому заявку на те, аби вже в недалекому майбутньому вийти в авангард українського паралімпійського руху і стати національною рекордсменкою в історичному медальному заліку. Принаймні, передумови для цього в заслуженого майстра спорту України Олександри Кононової є. А тренери та фахівці з обласного центру «Інваспорт» допоможуть.

Вдало виступили на біатлонних і лижних трасах Канади й інші наші земляки. Світлана Трифонова з Крюківщини виборола почесне четверте місце, а Роман Самченко, для якого Зимові Ігри 2010 року стали повноцінним дебютом на великій міжнародній арені, увійшов до чільної десятки найсильніших паралімпійців сучасності.

«Жовто-блакитна» команда постала в паралімпійському Ванкувері вельми конкурентоспроможною. Хоч виступали тільки в трьох видах залікової програми: біатлоні, гірськолижному спорті та лижних перегонах, українці посіли високе п’яте місце в комплексному заліку: 5 золотих, 8 срібних і 6 бронзових медалей. А випередили наших спортсменів лише німці (13-5-6), росіяни (12-16-10), канадці (10-5-4) та словаки (6-2-3).

Київське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів тісно співпрацює з Київським обласним центром з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» і приділяє максимум уваги підтримці спортсменів із обмеженими фізичними можливостями. Зокрема,  фінансувало заходи щодо підготовки спортсменів із обмеженими фізичними можливостями до X зимових Паралімпійських іграх. Календарним планом на 2009 рік було передбачено проведення фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів за рахунок коштів Київського обласного Фонду соціального захисту інвалідів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux