Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Участь директора Черкаського обласного відділення Фонду у засіданні круглого столу
Опубліковано 22 лютого 2023 року о 11:00

16 лютого 2023 року директор Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Ольга ХОМЕНКО взяла участь у засіданні «круглого столу», організованого за спільної ініціативи з Уманською міською радою.

Участь у засіданні взяли голова Уманської районної ради Віталій ОЛІЙНИК, міський голова м. Умань Ірина ПЛЕТНЬОВА, керівник апарату Уманської районної військової адміністрації Ірина СВІТОВА, представники КЗ «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради», голови територіальних громад Уманського району, лікувально – профілактичних закладів міста Умані та Уманського району, установ соціального захисту населення міста Умань та Уманського району, Уманського державного педагогічного університету ім. П. Тичини. Гостем у засіданні був Президент Громадської організації «Всеукраїнська організація осіб з інвалідністю «Гармонія» Юрій АНТРОПОВ.

«Круглий стіл» приурочено Всесвітньому дню соціальної справедливості, що відзначається щорічно, починаючи з 2009 року. Прийняття Указу Президента України «Про День соціальної справедливості» та відзначення цього свята на державному рівні сприяє акцентуванню уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій на вирішенні питань соціальної справедливості та соціального захисту, подолання бідності, забезпечення повної зайнятості, гідної праці, гендерної рівності, соціального добробуту і в цілому у соціальній справедливості для всіх громадян України.

Соціальна справедливість є основоположним принципом мирного та благополучного існування. Соціально справедлива держава – це держава, яка бере на себе відповідальність за кожного громадянина і прагне забезпечити кожній людині гідні умови існування, соціальний захист, співучасть в управлінні виробництвом та однакові можливості для самореалізації в суспільстві.

Найважливішим аспектом життя для будь-якої особистості є соціальна справедливість, але надважливою вона є для осіб з інвалідністю, для яких вона є доленосною. Актуальність цього питання під час воєнного стану піднялась на найвищий рівень. Сьогоднішнє життя, на жаль, позначене не тільки великими втратами цвіту нашої нації, а й втратою функціональних можливостей захисників Української державності й мирного населення. Тисячі мирних громадян втратили домівки, майно, фізично постраждали.

Соціальна справедливість є складовою частиною комфортного, безбар’єрного середовища, в якому всі люди рівні у життєвому статусі, отриманні інформації, послуг, здобутті освіти, працевлаштуванні тощо. Створення такого простору є обов’язковою умовою розвитку цивілізованого суспільства.

Директор відділення Фонду виступила із доповіддю «Шляхи вирішення питань соціального захисту та соціальної справедливості для осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю», акцентуючи увагу на забезпеченні засобами реабілітації, у тому числі протезуванням осіб з інвалідністю, кількість яких за останній рік активних бойових дій вимірюється тисячами, у тому числі цивільних, які теж масово потерпають від мінно-вибухових та осколкових травм, іноді – ускладнених неможливістю вчасно отримати належну медичну допомогу.

Черкаському обласному відділенню Фонду у 2022 році із державного бюджету виділено 69 424 825,00 гривень для забезпечення засобами реабілітації, зокрема, для безоплатного забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення засобами реабілітації та виплати таким особам грошової компенсації вартості за самостійно придбані засоби реабілітації.

Успішна робота щодо забезпечення засобами реабілітації напряму залежить від співпраці із територіальними громадами всіх рівнів, кожна із яких, відповідно до ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», повинна реалізовувати повноваження у сфері соціального захисту населення.

Ольга ХОМЕНКО повідомила про зміни до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, переліку таких засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321 (далі – Порядок).

Окремо звернула увагу на підпункті 3 пункту 15 Порядку, який передбачає обов’язок органу соціального захисту населення надавати інформацію особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, їх представникам, іншим окремим категоріям населення про електронний кабінет особи, його функціонал та офіційний веб-сайт Мінсоцполітики.

Ефективність та результативність реабілітації, у тому числі забезпечення засобами реабілітації, виходячи з реальних потреб кожної особи, яка постраждала від війни й потребує допомоги, донесенню їй важливої інформації, яка дає можливість жити, працювати, спілкуватись, сьогодні є запорукою повернення у суспільне життя людей, які отримали випробовування життєвим досвідом і є найбільшою цінністю держави.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux