Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інтеграція осіб із обмеженими фізичними можливостями
Опубліковано 17 січня 2013 року о 12:00

Світова спільнота сформулювала та закріпила фундаментальні положення щодо сприяння правам людей із обмеженими фізичними можливостями, зокрема, на здобуття освіти та фаху. Задля реалізації цих завдань та гармонійної інтеграції  в суспільство потрібна консолідація зусиль різних організацій та установ. У цьому напрямку у м. Миколаєві ведеться активна робота.

Мова йде саме про проведення заходів, на яких шляхом дискусій, пропозицій, доповідей, аналізу інформації знаходять оптимальні рішення щодо покращення соціальної реабілітації та умов життєдіяльності інвалідів. Одним із таких заходів став круглий «Інтеграція осіб з обмеженими фізичними можливостями в сучасних умовах розвитку суспільства», що відбувся у читальній залі Чорноморського державного університету імені П. Могили (ЧДУ).

Під час виступу директор Миколаївського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів звернув увагу учасників заходу, що спостерігається позитивна тенденція щодо отримання освіти та отримання якісної професійної підготовки інвалідів. У цьому активну участь із 2010 року приймає ЧДУ імені Петра Могили, що проявляється у співпраці з Миколаївським обласним відділенням Фонду. Якщо у 2010 році у цьому закладі за кошти Фонду навчалось 4 інваліди, у 2011 році – 16, у 2012 році 21, то на 2013 рік укладено 30 договорів.

Університет направляє кошти на створення відповідних умов для навчання інвалідів, в тому числі для створення безбар»єрного середовища, зокрема, архітектурного.

 Також одним із важливих питань було розвіювання стереотипів, що склалися у роботодавців щодо інваліда як працівника. Особливу увагу приділяли технологічним досягненням, що дає змогу отримати робоче місце більшій кількості інвалідів. Тим паче у відділення Фонду є позитивний досвід створення за кошти Фонду спеціального обладнаного робочого місця, адаптованого для потреб конкретного інваліда.

До співрозмови було запрошено заступника голови Миколаївської ОДА, начальника Головного управління соціального захисту населення, головного лікаря обласної МСЕК, представників управління охорони здоров’я та управління науки та освіти ОДА, директорів підприємств «Літопис» та «Укртаксі», керівників вищих навчальних закладів області І-ІV рівнів акредитації та інших.

Шляхом взаємодії та взаєморозуміння установ, підприємств, організацій, вищих навчальних закладів із Фондом соціального захисту інвалідів можна сподіватись на створення найбільш комфортних умов для навчання та отримання гідної спеціальності особами із особливими потребами, щоб вони у свою чергу відчули підтримку та впевненість у своєму майбутньому на рівні із іншими громадянами.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux