Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Громадська організація «Торецька міська організація жінок-інвалідів «ЛАВАНДА»: «Дитяча мрія»
Опубліковано 14 листопада 2021 року о 09:00

Продовжуємо знайомство з переможцями конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, для реалізації яких надається фінансова підтримка з державного бюджету у 2021 році.

Представляємо наступного переможця конкурсу у 2021 році - громадську організацію «Торецька міська організація жінок-інвалідів «ЛАВАНДА» з проєктом «Дитяча мрія».

Представники громадської організації зазначили, що в умовах поширення коронавірусу багато людей хвилюються за здоров’я – як своє, так і близьких. Багатьох родин людей з розладом аутистичного спектру (РАС) у ці дні охоплює неабиякий страх за себе та своїх дітей, адже, якщо з ними щось станеться – хто піклуватиметься про дитину? В Україні таких родин – понад 7 тисяч.

Поруч із нами ростуть незвичайні діти, їх називають «дітьми дощу»: вони грають з предметами не так, як більшість, вони радіють іншому. Для них не існує норм і правил, звичних для нас, їм незрозуміло і нецікаво те, що роблять звичайні дівчатка та хлопчики. У них свій, закритий для сторонніх світ, але їм дуже потрібна наша допомога, підтримка і розуміння. Допомога дітям з розладами спектру аутизму – це довготривалий процес. Ми усвідомлюємо, що мозок дитини з РСА опрацьовує інформацію в особливий спосіб і саме цим зумовлюються труднощі її розуміння цього світу, зокрема людських стосунків, – звідси походить ота властива особам з аутизмом «соціальна сліпота». Тому загальна ідея допомоги полягає у тому, що ми маємо допомогти дитині розуміти світ, «подати» інформацію у такий спосіб, щоб вона навчилася розуміти, як у цьому світі жити, як з ним взаємодіяти – і зрештою розвиватися, реалізовувати в ньому свій потенціал, будувати стосунки.

Батькам дітей із РАС необхідна підтримка. Зазвичай в Україні матері дітей з РАС, як правило, беруть на себе більшість функцій терапевтів та логопедів, часто здобуваючи додаткову освіту для цього та адвокатів дитини, рідко можуть залишити дитину на когось і повернутися до роботи. Спеціалісти порахували, що в середньому такі мами працюють менше годин на тиждень і заробляють на 56% менше, ніж матері дітей, які не мають обмежень у стані здоров’я, і на 35% менше, ніж матері дітей з іншими порушеннями розвитку.

 Саме тому одними із завдань проєкту е: надання інформаційної та консультаційної підтримки (консультувати матерів щодо маршруту, яким потрібно пройти з дитиною від самого початку, спрямувати до потрібних дитині експертів; щодо оформлення інвалідності для дитини, тощо) та надання психологічної підтримки.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux