Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Експерти схвалили доопрацьований проект Указу Президента про об’єднання Держслужби зайнятості та Держпраці
Опубліковано 22 жовтня 2013 року о 09:46

Об’єднана Служба з питань зайнятості та праці надасть можливість ефективно захистити кожного працівника на всіх етапах трудового процесу. Про це сьогодні заявила Міністр соціальної політики України Наталія Королевська під час круглого столу з обговорення доопрацьованого проекту Указу Президента про об’єднання Держслужби зайнятості та Держпраці. В обговоренні взяли участь експерти, представники профспілок та роботодавців, а також міністерств та центральних органів виконавчої влади, які погоджували проект Указу.

 

Міністр нагадала, що на виконання рекомендацій круглого столу, який відбувся 7 жовтня, робоча група доопрацювала проект Указу Президента про об’єднання Держслужби зайнятості та Держпраці. «Готуючи проект Указу, ми виходили з того, що головне завдання об’єднаної служби – це ефективний захист кожного працівника на всіх етапах трудового процесу. Починаючи від прийому на роботу, і закінчуючи розірванням трудових відносин з роботодавцем», – зазначила Наталія Королевська.

 

За словами Міністра, проект Указу про об’єднання Держслужби зайнятості та Держпраці є частиною антикризового пакету, який направлений на посилення захисту прав робітників та ринку праці загалом, а також на соціальне та економічне стимулювання працівників та роботодавців. «Перша частина – це продовження реформування системи зайнятості та впровадження нових стимулів для роботодавців створювати нові робочі місця», – повідомила вона.

 

Друга частина пакету антикризових заходів, наголосила Наталія Королевська, – це запровадження нових сучасних механізмів захисту прав працюючих. «На даний момент у сфері захисту прав працюючих є очевидні проблеми. До служби зайнятості протягом 9 місяців звернулися 1,5 млн. людей. Їх проблемами опікується 15490 працівників у 573 представництвах», – сказала вона.

 

У той же час, за її словами, в Україні - 20 мільйонів працездатного населення, з яких понад 13 мільйонів працюють офіційно і сплачують внески до фондів соцстрахування. «Разом з тим захистом їхніх трудових прав займається лише 733 інспектори у 27 територіальних органах Інспекції. Тільки підприємств, де є борги по зарплаті, нараховується 1310, і кожному треба приділити увагу. На даний момент увагою інспекторів не охоплено 252 адміністративно-територіальні одиниці та 98% роботодавців», – повідомила Міністр.

 

На її переконання, створення єдиної Служби надасть нові можливості для реалізації закону про зайнятість – особливо в частині стимулювання створення нових робочих місць. «Працівники об’єднаної служби зможуть тісніше працювати із роботодавцями безпосередньо на підприємствах, а не сидячи в офісах. Зі свого боку, роботодавці за короткий проміжок часу зможуть отримати максимум комплексних послуг. Адже замість двох органів тепер взаємодія відбуватиметься лише з представниками Служби з питань праці та зайнятості», - підсумувала Наталія Королевська.

 

Учасники круглого столу позитивно оцінили доопрацьований проект Указу Президента про об’єднання Державної служби зайнятості та Державної інспекції з питань праці. Серед пропозицій, які звучали від учасників заходу, - збільшити кількість соціальних інспекторів, запровадити щорічну публічну звітність новоствореної служби та ін. Міністр зауважила, що всі пропозиції будуть опрацьовані, і найближчим часом проект буде подано на розгляд Уряду.

 

Довідково:

Нагадаємо, під час селекторної наради з питань погашення заборгованості із заробітної плати 13 вересня 2013 року Перший віце-прем’єр міністр України Сергій Арбузов доручив Мінсоцполітики підготувати пропозиції, які б дозволили підвищити ефективність державного управління у сфері праці та зайнятості. На виконання доручення було створено міжвідомчу робочу групу, до якої увійшли представники міністерства, Держслужби зайнятості та Держпраці. Потім було розширено склад учасників групи за рахунок сторін соціального діалогу, експертів та науковців.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux