Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Ефективна реабілітація дітей на Хортиці
Опубліковано 26 березня 2008 року о 09:28

             У Хортицькому навчально-реабілітаційному центрі (ХНРБЦ) відбулося засідання ради директорів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації Запорізької області. Були розглянуті підсумки розширеної наради з питань функціонування та розвитку освіти, яка відбулася за участю Президента України Віктора Ющенка.
 
            У своєму виступі представник управління освіти і науки Запорізької обласної держадміністрації, методист Запорізького обласного інституту післядипломної освіти Лариса Табарєва наголосила на необхідності виконання «Закону про реабілітацію інвалідів в Україні» в питанні надання освітніх послуг дітям та молоді із обмеженими функціональними можливостями. Йшлося, зокрема, про сприяння у створенні умов для доступу до навчання інвалідів, адаптації їх у студентському, а після закінчення навчальних закладів – у робочому колективах.
 
            Доповідач також наголосила на необхідності підвищення рівня знань студентів, комп’ютеризації закладів та підсумувала перший етап проведення незалежного зовнішнього тестування. В управлінні освіти призначено координатора з цього питання.
 
            Оскільки саме в Хортицькому центрі здійснюється комплексна реабілітація дітей-інвалідів: медична, педагогічна, психологічна та соціальна,  учасники ради ознайомилися із діяльністю закладу та оцінили рівень роботи із вихованцями.
 
            Виступаючи перед учасниками зібрання, директор центру, кандидат педагогічних наук Валентина Нечипоренко зазначила, що ми маємо добру нагоду надавати особливим дітям професійну та вищу освіту за такими напрямками: педагогічна освіта, мистецтво, лісове і садово-паркове господарство. В умовах навчально-науково-виробничого комплексу із Київським національним педагогічним університетом ім. М. Драгоманова та Мелітопольським державним педагогічним університетом випускники зараховуються до навчальних закладів на останній курс і отримують повну вищу освіту зі спеціальностей «Соціальний педагог» та «Практичний психолог». «Наші студенти практико зорієнтовані, бо постійно перебувають у живому процесі реабілітації. Адже всі вони проходять практику в ХНРБЦ, а після закінчення навчання багато з них залишаються працювати у рідному закладі».
 
            Під час екскурсії по центру директори побачили «живий» процес в дії. Гості побували у класі корекційно-розвивальних занять (пропедевтичний клас), у якому вчитель-методист Олена Сафонова працює за власною унікальною методикою з дітьми із ДЦП, ЗПР, залучаючи до роботи батьків та студентів. Успіхи дітей, які були раніше викреслені із активного суспільного життя, вразили присутніх, адже ці діти пишуть, читають, вирішують приклади, працюють за комп’ютерами. Учасники наради побували також у відділенні ранньої соціальної реабілітації, виховних групах, де працюють випускники коледжу, студентських аудиторіях, музеї декоративно-прикладного мистецтва центру.
 
            Перед гостями продемонстрував свою майстерність реабілітаційний театр «Інклюзив», у якому поряд зі здоровими дітьми реалізують свої творчі здібності діти та студенти із фізичними вадами.
 
 
Довідково. У ХНРБЦнавчається близько 400 учнів та студентів, 30% з них мають інвалідність за різними типами вад. Із 2006 року в закладі проводиться Всеукраїнський соціально-педагогічний експеримент «Проектування і практичне забезпечення компетентнісно спрямованого інноваційного розвитку ХНРБЦ». У рамках реалізації експерименту розроблено систему реабілітаційного моніторингу у формі постійного медико-педагогічного консиліуму. Щодо кожної дитини тут складаються індивідуальні проекти загально функціональної та педагогічної реабілітації, заповнюються індивідуальні картки розвитку та реабілітації. У центрі також накопичений досвід із формування здорового способу життя через систему валеологічних, спеціальних медичних знань та різних форм і методів лікування й оздоровлення учнів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux