Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Допомога інвалідам АТО
Опубліковано 01 листопада 2016 року о 10:39

      Становище інвалідів учасників АТО в Україні сьогодні є одним з пріоритетів державної політики. Одеська область опікується цією проблемою.  Нерівність та дискримінація людей з обмеженими фізичними або розумовими можливостями є чи не однією з головних проблем сьогодні. На цьому наголосила під час прес-конференції, яка проходила у приміщенні прес – клубу газети «Слово», голова правління громадської організації інвалідів «Надія у майбутнє» Ольга Луц. Також на прес-конференції були присутні  Голова медико-соціальної експертної комісії Марія Голобородько, керівник прес-клубу Елизавета Радишевська та представники Одеського обласного відділення ФСЗІ.   

             «Для України проблема соціального захисту інвалідів є особливо значущою у зв’язку зі стійкою тенденцією до зростання частки інвалідів у загальній структурі населення. Кількість осіб з особливими потребами постійно зростає, хоча причини і наслідки інвалідності можуть бути різними. Кожний з нас відчуває на собі те, що інваліди в нашому суспільстві, в нашій Україні, яку ми любимо і яка для нас є дорожчою за все, на жаль, не є рівними зі здоровими людьми. Проблеми з якими інваліди стикаються є практично на кожному кроці у їхньому повсякденному  житті: у питаннях, пов’язаних із роботою, пересуванням  у громадському транспорті або на наземних та підземних переходах, відвідуванні магазинів або супермаркетів, та ін.», — наголосила О.М. Луц.  Крім того, існує ряд проблем у забезпеченні людей з інвалідністю по зору інформаційною доступністю, в тому числі: періодичними виданнями та літературою шрифтом Брайля, новими примірниками різного роду озвученої літератури, можливістю користування тифлокомп'ютерами, тощо.

      Інвалідність як міра втрати здоров’я визначається шляхом експертного обстеження в органах медико-соціальної експертизи. Забезпечення прав інвалідів на працевлаштування та оплачувальну роботу, в тому числі з умовою про виконання роботи вдома, здійснюється шляхом їх безпосереднього звернення до підприємств чи до державної служби зайнятості. Голова медико-соціальної експертної комісії Одеської області Марія Голобородько проінформувала, що на сьогоднішній день інваліди І та ІІ групи інвалідності, які є учасниками  АТО, прирівнюються до ветеранів ВВВ та мають право на безкоштовне обслуговування у аптечних мережах за встановленим переліком лікарських засобів. А також їхні родини зможуть отримати “Соціальну карту учасника АТО”. Власникам цих карт надаватимуться певні безкоштовні послуги, а також знижки на придбання деяких категорій товарів. Головна умова – наявність офіційного статусу учасника АТО у когось з родичів. Також соціальні карти надаватимуться тим, чиї близькі загинули в АТО або мають статус інвалідів війни.  


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux