Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
До Міжнародного дня інвалідів підведено підсумки
Опубліковано 30 листопада 2012 року о 11:34

          Сьогодні в Україні приділяється велика увага реалізації державної політики у сфері соціального захисту осіб із обмеженими фізичними можливостями, яких 2,7 мільйона, або майже 6% від загальної чисельності населення. Постійне зростання чисельності та низький рівень зайнятості інвалідів спричиняє соціальне напруження в суспільстві, оскільки для інвалідів мати роботу – це можливість підвищити матеріальний стан, свою роль у суспільстві, поліпшити свій добробут. Тому актуальною є політика залучення інвалідів до ринку праці, яка ґрунтується на принципі надання їм можливості працювати на звичайних робочих місцях, на відкритому ринку праці.

Основними завданнями Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, яке було створено у червні 1992 року, є фінансування державних програм соціального захисту інвалідів, яких на території області понад 180 тисяч та здійснення  контролю за додержанням  підприємствами, установами та організаціями  нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів.

           Відділення Фонду фінансує:

- щорічне санаторно-курортне оздоровлення більше 3 тис. інвалідів;

- щорічне забезпечення більше 10 тис. інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації;

- щорічне забезпечення інвалідів та інвалідів-чорнобильців автомобілями;

- щорічне фінансування Державних програм соціальної, трудової та професійної реабілітації більше 1 тис. інвалідів. 

 

Завдяки фінансовій підтримці відділення Фонду в області успішно працюють 5 підприємств УТОС та 2 підприємства УТОГ, на яких працевлаштовано понад 1 тис. людей із особливими потребами. 

Відділення Фонду надає допомогу провідним установам та організаціям регіону з питань реабілітації інвалідів. Дніпропетровському протезно-ортопедичному підприємству  за кошти Фонду придбано спеціалізоване обладнання. В результаті значно покращилося  забезпечення близько 25 тис. інвалідів Дніпропетровської та Запорізької області послугами протезування та засобами реабілітації. Український державний науково-дослідний інститут медико-соціальних проблем інвалідності отримав допомогу протягом 4-х останніх років для комплексної медичної реабілітації біля 500 інвалідів. Зокрема, завдяки придбаному обладнанню, впроваджено новітні методики діагностики та лікування захворювання очей.

            Необхідно відзначити позитивний досвід співпраці відділення Фонду з Центром професійної освіти Національної Металургійної Академії України з питань навчання інвалідів. За кошти Фонду для Центру закуплено оргтехніку та мультимедійне обладнання, за допомогою якого близько 100 студентів з числа інвалідів мають можливість отримати якісну вищу освіту.

Однією із важливих ділянок роботи відділення Фонду є контроль за виконанням ст.19,20 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” більше ніж 9 тисячами підприємств, установ та організацій області, на яких  працює  понад 34 тисяч інвалідів. За нестворені робочі місця для забезпечення  працевлаштування інвалідів підприємствами Дніпропетровської області кожного року перераховується до Фонду адміністративно-господарські санкції.

            За підтримки відділення Фонду значно зросла роль громадських організацій інвалідів у вирішенні проблем, пов`язаних з соціально-культурним та фізкультурно-спортивним розвитком громадян із обмеженими фізичними і психічними можливостями. Вже доброю традицією напередодні Міжнародного Дня інвалідів стало проведення у м. Дніпропетровську обласним об’єднання інвалідів „Творчість” всеукраїнського фестивалю творчості інвалідів „На крилах творчості” та спортивних заходів асоціацією фізкультури та спорту інвалідів „Оптиміст”.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux