Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
"Дивосвіт" за Карпатами
Опубліковано 14 червня 2010 року о 10:20

      Інформаційно-реабілітаційний центр для дітей та молоді з вадами зору “Дивосвіт”, який нещодавно урочисто відкрили, справді розширюватиме світ для своїх підопічних: тут із ними працюватимуть фахівці, допомагаючи адаптуватися до активного життя в суспільстві; їх навчать працювати за комп’ютером, застосовуючи спеціальні програми; для них зроблять доступними електронні книжки, що важливо не тільки у плані отримання освіти, а й для розширення кругозору та здобуття певної незалежності.

       Все це стало можливим головним чином завдяки ініціативності й цілеспрямованості Оксани Богданець - голови правління Ужгородської міської громадської організації інвалідів зору “Дивосвіт”. Їй належить ідея створення такого центру, вона написала відповідну програму і виграла під неї грант “Карпатського фонду” в розмірі 13 тис. євро. На ці кошти придбали меблі, комп’ютери, літературу. Приміщення площею виділила Ужгородська міська рада.

       Щоправда, зібрати кошти на ремонт було зовсім не легко, тому роботи завершили наприкінці грудня минулого року. Не обійшлося без добровільних помічників та спонсорів, яким під час відкриття вручили грамоти і щиро подякували. Зокрема, і Фонду соціального захисту інвалідів.
       На святі було дуже багато гостей
: педагоги і медики, представники мерії й ОДА, студенти і діти, ті, хто допомагає “Дивосвіту”, і ті, для кого він працюватиме. Представник корпорації “Microsoft”, котрий спеціально приїхав з Києва, розповів про співпрацю в рамках проекту “Відкритий світ інформаційних технологій”. Фактично, при “Дивосвіті” працюватиме ще один центр - супроводу студіюючої молоді з глибокими порушеннями зору “Стимул”, в якому людям із вадами зору (не тільки молодим) за допомогою спеціального ліцензійного програмного забезпечення розширять можливості доступу до інформаційних технологій. І що важливо, після успішного проходження курсу з 12 навчальних годин на місяць та 8 годин вільного доступу до Інтернету,
слухачі отримають іменний сертифікат програми “Світ безмежних можливостей” корпорації Microsoft, що гарантує якість знань і навичок, а відтак посприяє у працевлаштуванні.        Свято відкриття “Дивосвіту” було напрочуд теплим і душевним. Звучали вірші написані інвалідами зору, або декламовані ними,  які розчулювали до сліз. Танцювали дітки, в тому числі й із садочка № 20, де є спеціальна зорова група, виступали гості й майбутні працівники центру (тифлопедагог і викладач комп’ютерних курсів), управління праці та соцзахисту міськради подарувало “іменинникам” мобільний телефон. А завершилося все символічним перерізанням червоної стрічки. З наступного тижня “Дивосвіт” уже працюватиме у звичайному режимі.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux