Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Цифровізація соціальних послуг та доступу до них для людей похилого віку та осіб з інвалідністю
Опубліковано 27 вересня 2022 року о 17:10

26 вересня 2022 року представники Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю взяли участь у засіданні Технічної робочої групи з питань віку та інвалідності (ADTWG) під егідою Кластеру з питань захисту на тему «Цифровізація соціальних послуг та доступу до них для людей похилого віку та осіб з інвалідністю».

Цифровізація є нагальним та необхідним напрямком сьогодення, вона має бути адаптованою до потреб людей з інвалідністю, осіб з вадами зору та слуху, людей похилого віку, особливо у часи воєнного стану в Україні.

З метою цифровізації соціальної сфери та переведення більшості соцпослуг в онлайн, зокрема, на порталі Дія, Урядом було прийнято рішення розробити та впровадити Єдину інформаційну систему соціальної сфери, яка спрощує роботу та підвищує швидкість надання послуг при особистих зверненнях громадян працівниками соціального захисту.

Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю застосовує у своїй діяльності цифровізовані форми співпраці з громадськими об’єднаннями та особами з інвалідністю, підприємствами та організаціями, а саме за напрямками: електронний конкурс для громадських об’єднань осіб з інвалідністю Е-конкурс, Електронний кабінет особи з інвалідністю, платформа єДопомога.

Електронний кабінет особи з інвалідністю забезпечує централізоване накопичення, зберігання та автоматизоване оброблення інформації, що сприяє зручності та оперативному способу подачі пакету документів для забезпечення допоміжними засобами реабілітації. За даними територіальних відділень Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю послугою Електронний кабінет особи з інвалідністю https://ek-cbi.msp.gov.ua/ скористалися 4583 особи з інвалідністю. Найбільше у Миколаївській, Кіровоградській, Чернівецькій та Хмельницькій областях.

Платформу єДопомога створено Міністерством соціальної політики України за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Програми розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Швеції з метою забезпечення нагальних потреб громадян, які постраждали від російської агресії, зокрема на платформі можна дізнатися, як отримати гроші від держави, залишити заявку на допомогу або запропонувати підтримати інших у забезпеченні продуктами харчування, одягом, ліками тощо.

 До Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю за період серпень-вересень 2022 року офіційно звернулися понад 130 осіб з інвалідністю щодо отримання гуманітарної допомоги, а з початку військового вторгнення рф кількість звернень щодо отримання допомоги складає більше тисячі.

Особа з інвалідністю може залишити заявку на отримання допомоги, зареєструвавшись на платформі єДопомога користуючись покроковою інструкцією за посиланням: https://edopomoga.gov.ua

Роз’яснення з питань отримання допомоги від міжнародних організацій з актуальним оновленням надаються на офіційному веб-порталі Міністерства соціальної політики України (https://www.msp.gov.ua).

Платформа єДопомога https://aid.edopomoga.gov.ua/ надає можливість незахищеним верствам населення, що мають соціальні статуси такі як: особа з інвалідністю, пенсіонер, одинока мати або батько, багатодітна сім’я, отримувач допомоги малозабезпеченим сім’ям, зокрема з числа внутрішньо переміщених осіб, отримати допомогу від держави, благодійних фондів, волонтерів та гуманітарних міжнародних організацій.

Завдання проекту «Цифровізація соціальних послуг та доступу до них для людей похилого віку та осіб з інвалідністю» – об’єднати можливості країни, міжнародних неурядових організацій та волонтерів в адресній гуманітарній допомозі громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, у тому числі, постраждалим внаслідок військової агресії рф проти України.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux