Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
"Будинок сонця" на Херсонщині
Опубліковано 06 травня 2015 року о 14:10

Наприкінці квітня поточного року відбулася зустріч директора Херсонського обласного відділення  Фонду соціального захисту інвалідів І.Колотинської з директором Соціальної установи «Херсонський обласний комплекс соціальної адаптації інвалідів «Будинок Сонця» В.Бондар, яка є керівником Херсонської обласної громадської організації інвалідів «За рівні можливості».

В.Бондар розповіла, що ідея створення комплексу соціальної адаптації «Будинок Сонця» виникла давно при спілкування з дітьми з розумовою відсталістю та їх батьками. Зараз у області офіційно зареєстровано 3315 таких дітей-інвалідів та молоді. Більшість їх виховуються батьками вдома і лише частина дітей вчаться і виховуються в школах-інтернатах та чотирьох центрах соціальної реабілітації дітей-інвалідів, які є в області.

 

При створенні комплексу соціальної адаптації інвалідів «Будинок Сонця» враховувалось те, що така установа буде забезпечувати підтримане проживання інвалідів, дасть можливість для спілкування їх у колективі та попереджує соціальне виключення, створить умови для максимально наближеного життя серед оточуючих людей, буде спонукати їх до самостійного вирішення власних побутових та інших життєвих проблем. Ці питання й створили передумови щодо необхідності будівництва і розміщення підрозділів комплексу на території Широкобалківської сільської ради Білозерського району, де рішенням сесії сільської ради було виділено ділянку площею 2.0 га. Зараз у Соціальній установі «Будинок Сонця» знаходяться на обліку 76 осіб з особливими потребами віком до 40 років, з яких вже на сьогодні 24 особи потребують послуги з підтриманого проживання. В подальшому на території комплексу планується працевлаштувати 35-40 фахівців і працівників з числа місцевих жителів.

З метою матеріальної підтримки будівництва комплексу з обласного бюджету було затверджено кошти у сумі 300.0 тис. грн. Для підтримки функціонування майбутньої установи створено та зареєстровано підприємство об’єднання громадян «Центр професійної реабілітації інвалідів «Промінь» Херсонської обласної громадської організації інвалідів «За рівні можливості». Створене підприємство надаватиме послуги догляду із забезпечення проживання інвалідів, займатиметься вирощуванням однорічних і багаторічних сільськогосподарських культур, роздрібною торгівлею. В майбутньому підприємство планує звернутися до Фонду соціального захисту інвалідів за отриманням фінансової допомоги на створення робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Директор відділення І.Колотинська схвально відгукнулась на ідею створення комплексу для соціальної та трудової реабілітації інвалідів і дітей з розумовою відсталістю, оскільки аналогів такої установи немає в області. Перебування інвалідів в такій установі дасть змогу адаптувати їх проживання в оточуючому середовищі.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux