Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Звітує Чернівецьке обласне відділення Фонду
Опубліковано 12 грудня 2013 року о 09:37

Сьогодні урядом України та державними органами на місцях приділяється велика увага і докладається чимало зусиль, направлених на забезпечення соціальних, економічних, правових та конституційних гарантій у сфері соціального захисту та реабілітації інвалідів. Свій вагомий внесок у розв’язання проблем інвалідів в області здійснює Чернівецьке відділення Фонду соціального захисту інвалідів, яке тісно співпрацює з обласними та районними органами виконавчої влади, державними службами зайнятості, підприємствами та громадськими організаціями інвалідів.

З метою реалізації покладених на обласне відділення завдань Чернівецьке ОВФСЗІ  здійснює реєстрацію та облік підприємств, які використовують найману працю, організацію та прийом від них звітів про працевлаштування інвалідів, збір, облік та послідуюче використання сум адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативів створення робочих місць для інвалідів.

Послідовна та цілеспрямована робота по реалізації положень статей 19 та 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» у значній мірі сприяє вирішенню завдань працевлаштування інвалідів. Так, відповідно до поданих звітів в області постійно зростає чисельність працевлаштованихінвалідів - на сьогоднішній день майже 5000 чоловік. При цьому зростає і кількість підприємств, які повністю виконують встановлений норматив для їх працевлаштування, що свідчить про зростання свідомості роботодавцівприділяти більше уваги працевлаштуванню даної категорії громадян.

Здійснюючи контроль за виконанням нормативів облвідділення забезпечує надходження до спеціального фонду Державного бюджету коштів адміністративно-господарських санкцій, за рахунок яких вирішується ряд завдань соціально-трудової, професійної та фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів. Зокрема, щорічно визначаються підприємства, які успішно працюють і за умови надання їм цільових позик, безповоротних фінансових допомог могли б забезпечити створення додаткових, понад встановлений 4-х відсотковий норматив, робочих місць для інвалідів.

Так, за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів лише в поточному році2-м підприємствам УТОГ надана безповоротна фінансова допомога на загальну суму 4050,0 тис. грн. на технічне переоснащення виробництва та створення належних санітарно-гігієнічних умов на робочих місцях інвалідів. За рахунок цих коштів в області буде створено 20 нових та збережено 150 діючих робочих місць для працевлаштування інвалідів. В основному це місця на спеціалізованих підприємствах громадських організацій інвалідів, насамперед УТОС, УТОГ, Союзу організацій інвалідів України, «Буковинського Центру інформаційно-правового захисту інвалідів» тощо.

В рамках заходів професійної реабілітації, щорічно оплачується навчання та професійна підготовка до 25 інвалідів в навчальних закладахвсіх рівнів акредитації.Лише в поточному році на ці цілі спрямовано 97,2 тис. грн. Після завершення навчання всім їм надається допомога у працевлаштуванні за набутою спеціальністю.

Облвідділенням постійно вивчається стан реабілітаційного процесу та вносяться пропозиції щодо зміцнення та покращення матеріально – технічної бази стаціонарних закладів для інвалідів. Так, завдяки наданій фінансовій допомозі на зміцнення матеріально-технічної бази навчально-трудових майстерень, досягнуто значного покращення реабілітаційного процесу та умов навчання дітей-інвалідів в Чернівецькому навчально-реабілітаційному центрі №1 та спецшколі-інтрнаті №2 для дітей з вадами слуху.

Щорічно надається фінансова допомога обласному центру «Інваспорт», лише цього року в сумі 125000 грн., на проведення фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів. За їх рахунок 22 спортсмени пройшли оздоровчо-тренувальний курс у Всеукраїнському спортивному центрі для інвалідів.

За окремою програмою з коштів Фонду СЗІ фінансується повне поточне утримання Буковинського Міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідівта, відкритого рівно рік тому, Всеукраїнського центру реабілітації інвалідів "Віра, Надія, Любов" при Святовознесенському монастирі в с. БанчениГерцаївського району.

В поточному році в ході співпраці з центрами зайнятості та професійної реабілітаціїпрацевлаштовано 97 інвалідів, проведено передплату для інвалідів області  147 примірників спеціалізованих періодичних видань.

Такими є основні підсумки роботи відділення. Проте, головним досягненням, безумовно, є слова вдячності людей, яким ми допомагаємо, проблеми яких намагаємося вирішувати наполегливою, кропіткою, але вкрай необхідною працею.

З нагоди Міжнародного дня інвалідів - 3 грудня Чернівецьке обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів висловлює щирі побажання, глибоку вдячність за незламність волі, високу громадську свідомість та розуміння, а також подяку соціальним партнерам та всім, хто опікується інвалідами, адже надання їм щоденної підтримки й допомоги – реальний вияв милосердя, людяності та любові до ближнього.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux