Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Зустріч директора Черкаського обласного відділення Фонду із представником Урядового Уповноваженого
Опубліковано 06 лютого 2023 року о 17:25

Директор Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Ольга ХОМЕНКО обговорила із Представником Урядового Уповноваженого з прав осіб з інвалідністю в Черкаській обласній військовій адміністрації Наталією КАПУСТЯН проблеми, з якими стикаються особи з інвалідністю під час війни, зокрема, щодо реалізації права на засоби реабілітації всіма категоріями осіб з інвалідністю, особливості забезпечення цими засобами осіб з інвалідністю, які втратили працездатність на виробництві, можливі шляхи вирішення питання повноцінної реабілітації осіб з інвалідністю, які проживають на території Черкаської області.

Актуальність цих питань під час воєнного стану піднялась на найвищий рівень, адже забезпечення засобами реабілітації, у тому числі протезуванням, осіб з інвалідністю, кількість яких за останній рік активних бойових дій вимірюється тисячами, у тому числі цивільних, які потерпають від мінно-вибухових та осколкових травм, іноді ускладнених неможливістю вчасно отримати належну медичну допомогу, значно зросла.

Постановою Кабінету Міністрів України від 02.12.2022 №1350 внесено зміни до Порядку забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби, їх переліку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321, у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14.04.2021 № 362, зі змінами та доповненнями, щодо поширення дії цього Порядку на осіб, інвалідність яких пов’язана з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням.

З 01 січня 2023 року такі особи забезпечуються засобами реабілітації за рахунок коштів державного бюджету через Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю та його територіальні відділення.

Під час зустрічі сторони домовились ініціювати перед Черкаською обласною військовою адміністрацією необхідність проведення спільного семінару представників територіальних громад та працівників відділення Фонду, результатом якого буде спрощення шляху на отримання реабілітаційних послуг, доступність у реалізації права на реабілітацію осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб.

На жаль внаслідок бойових дій та окупації окремих районів, значно виросло число осіб, які потребують засобів реабілітації. Логістика надання допомоги постраждалим значно ускладнилась. Але невпинна робота в цьому напрямку, співпраця із лікувальними закладами, органами місцевого самоврядування, підприємствами протезної галузі сприяє вирішенню питання із забезпечення допоміжними засобами реабілітації громадян країни.

Ефективність та результативність реабілітаційних заходів, у тому числі забезпечення засобами реабілітації, виходячи з реальних потреб кожної особи, яка постраждала від війни й потребує допомоги, донесення їй важливої інформації, яка дає можливість для повноцінного життя, працевлаштування, спілкування, є запорукою повернення у суспільне життя людей вразливої категорії населення.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux