Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Запорізьке обласне відділення Фонду проконсультувало роботодавців щодо законодавчих нововведень у сфері зайнятості осіб з інвалідністю
Опубліковано 07 травня 2024 року о 10:00

24 квітня 2024 року Запорізьке обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю організувало зустріч з роботодавцями Запорізького регіону. Мета зустрічі – роз’яснення роботодавцям законодавчих вимог щодо працевлаштування осіб з інвалідністю. Особливу увагу приділено питанню виконання нормативу робочих місць для зайнятості осіб з інвалідністю.

Окрім місцевого бізнесу на заході були присутні представники Запорізької філії Запорізького обласного центру зайнятості – в.о. директора філії Ольга Яковлєва та начальник відділу взаємодії з роботодавцями Олена Бєлова, головний державний інспектор Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці (м. Запоріжжя) Валентина Оселедчик.

Керівник Запорізького обласного відділення Фонду Олексій Алуф зазначив, що у тісній співпраці з соціальними партнерами та за умов регулярного проведення інформаційно-роз’яснювальних кампаній, важливо стимулювати соціальну відповідальність роботодавців. В тому числі шляхом надання державної фінансової підтримки тим працедавцям, які готові створювати та оснащувати робочі місця для працівників з інвалідністю. Це сприятиме економічному та соціальному розвиткові регіону та держави в цілому, вважає Олексій Алуф.

Заступник керівника відділення Фонду Ганна Сератюкова роз’яснила учасникам зустрічі законодавчі нововведення щодо механізму отримання інформації від Пенсійного фонду України про створення роботодавцями робочих місць для осіб з інвалідністю. У разі невиконання працедавцем державної квоти на працевлаштування осіб з інвалідністю, порушник повинен самостійно розрахувати суму адміністративно-господарських санкцій та сплатити їх до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення.

Ганна Сератюкова наголосила, що адміністративно-господарські санкції, що надійшли до державного бюджету, мають цільове призначення. Зокрема ці кошти йдуть на фінансову підтримку компаній та ФОП, які використовують найману працю, при створенні ними робочих місць, призначених для осіб з інвалідністю (програми цільової позики, дотацій, фінансової допомоги), а також компенсації витрат роботодавця на оплату праці за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб.

Ольга Яковлєва розповіла присутнім про активні програми зайнятості, спрямовані на створення нових і збереження існуючих робочих місць. Також про умови отримання ваучеру на навчання, про надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу.

Валентина Оселедчик повідомила про зміни в законодавстві щодо контролю виконання норм законодавства у сфері зайнятості осіб з інвалідністю, передбаченої відповідальності, а також щодо організації трудових відносин в умовах воєнного стану та особливостей соціальних гарантій працівників.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux