Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Запорізьке обласне відділення Фонду – учасник засідання Комітету із забезпечення доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури Запорізької області
Опубліковано 10 червня 2024 року о 11:00

04 червня 2024 року заступник керівника Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Ганна Сератюкова взяла участь у засіданні Комітету із забезпечення доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури Запорізької області.

Захід пройшов під головуванням керівника апарату Запорізької ОВА Зінаїди Бойко, за участі представника Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю Валентини Кононенко, заступника директора Департаменту соціального захисту населення ЗОДА Вікторії Герасименко, керівників закладів освіти, громадських об’єднань осіб з інвалідністю.

Порядок денний засідання включав розгляд питань створення безбар'єрних укриттів в школах, зручного доступу до закладів освіти, ЦНАПів, інших громадських місць, будівництво протирадіаційних споруд.

Щодо останніх, то протирадіаційні споруди враховуватимуть не тільки безпекові норми, а й правила доступності: наявність рамок та пандусів, широкі двері та коридори тощо. Наразі виділено кошти на будівництво п’яти таких укриттів, на трьох об’єктах розпочались підготовчо-будівельні роботи.

На заході був представлений спільний проект ДСНС та вчителів Запорізької області. Він передбачає можливість для учнів з порушеннями зору, ознайомитись із «Абеткою безпеки». Це книга для дітей про безпеку життєдіяльності, рельєфні ілюстрації та текст шрифтом Брайля.

«Місце проведення засідання – інклюзивну бібліотеку Запоріжжя – обрано невипадково, в приміщенні якої не тільки обговорювали актуальні питання розбудови безбар'єрного середовища та інфраструктури нашого регіону, але й наочно побачили приклад сучасного безбар'єрного простору для осіб з інвалідністю», - прокоментувала захід Галина Сератюкова.

Однак в цілому Запорізька область, уточнила Сератюкова, в рейтингу безбар’єрності об’єктів фізичного оточення та послуг є регіоном з середнім рівнем доступності.

Згідно з доповіддю начальника Управління містобудування та архітектури Запорізької обласної державної адміністрації, за підсумками щорічної перевірки на безбар’єрність таких об’єктів, як освітні та соціальні заклади, центри надання адміністративних послуг, гуртожитків, лише 12% з 1709 обстежених об'єктів є повністю безбар'єрними, 22% – частково безбар'єрними.

Представниця ГО «Група активної реабілітації» розповіла про напрямки діяльності організації, послуги з облаштування безбар’єрного житла, діючі програми – табори активної реабілітації, дистанційні консультації, навчальні заходи).

Розвиток безбар’єрної інфраструктури впроваджується також і на рівні приватного сектору, доповіли підприємці. Зокрема, мережі супермаркетів прагнуть бути доступнішими для осіб з інвалідністю, на паркувальних майданчиках виділяється більше місць для осіб з інвалідністю, які розташовують ближче до входу.

У підсумку засідання учасники обговорили питання обміну інформацією між громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування задля реалізації програм по безбар’єрності, внесено пропозицію щодо розширення повноважень комітету доступності щодо контролю та впливу.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux