Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
На Черкащині відбувся захід до Всесвітнього дня охорони праці
Опубліковано 04 травня 2023 року о 09:30

27 квітня 2023 року Федерацією профспілок Черкаської області та Головним управлінням Пенсійного фонду України у Черкаській області організовано зустріч з нагоди Всесвітнього дня охорони праці з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням в Україні.

Участь у зібранні взяли заступник голови Черкаської військової адміністрації Олександр ТУРЧЕНЯК, представники обласних структур, зокрема, відділення НСПП в Черкаській області, Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, Управління охорони здоров’я Черкаської ОВА, директор Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Ольга ХОМЕНКО, роботодавці області, керівники профспілкових об’єднань.

Виступ директор відділення Фонду пов’язала із особливостями сьогоднішнього життя воєнного часу, пов’язаного з пораненням та втратою функціональності тих, хто став на захист Української державності й мирного населення.

Кількість осіб з інвалідністю за останні 14 місяців – час активних бойових дій, уже вимірюється тисячами, у тому числі цивільних, які теж масово потерпають від мінно-вибухових та осколкових травм, іноді – ускладнених неможливістю вчасно отримати належну медичну допомогу.

Всі люди рівні у життєвому статусі, отриманні інформації, послуг, здобутті освіти, працевлаштуванні тощо, а ці люди з певними обмеженнями ще й мотивовані, бо вони були частиною мирного, комфортного, безбар’єрного життя і прагнуть до нього. Для досягнення і підтримання соціальної та матеріальної незалежності, трудової адаптації та інтеграції в суспільство проводяться відновні заходи та компенсація порушених або втрачених функцій організму.

Одним із завдань держави і роботодавців є забезпечення реалізації права на працю громадян та сприяння працевлаштуванню людей, які отримали статус інвалідності.

Директор звернула увагу на те, що Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю збирає до державного бюджету адміністративно-господарські санкції за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю. У подальшому ці кошти відповідно до профільного Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» використовуються для надання підприємствам, установам, організаціям, фізичним особам, які використовують найману працю, цільової позики (на поворотній основі з терміном повернення до трьох років) на створення робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю; дотацій на створення спеціальних робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, зареєстрованих у Державній службі зайнятості як безробітні або такі, що шукають роботу, роботодавцям, що забезпечують працевлаштування осіб з інвалідністю з числа зареєстрованих безробітних за направленням державної служби зайнятості, компенсацій; надання особам з інвалідністю з числа зареєстрованих безробітних також відповідних компенсацій; фінансування витрат на професійне навчання осіб з інвалідністю, у тому числі за направленням державної служби зайнятості, для роботодавців.

Потреба у створенні для безробітної особи з інвалідністю спеціального робочого місця та вимоги до нього встановлюються індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю.

У всіх випадках обов’язковим є забезпечення норм охорони праці на цих робочих місцях, також вимог до розумного пристосування приміщень з урахуванням потреб маломобільних працівників, місць загального користування для таких людей, можливостей адаптації осіб з інвалідністю у виробничому середовищі.

За рахунок коштів Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю проводиться професійна підготовка за робітничими професіями, підвищення кваліфікації та перепідготовки осіб з інвалідністю, які зареєстровані у Державній службі зайнятості як безробітні з метою сприяння їх працевлаштуванню та підвищенню конкурентоспроможності на ринку праці.

Особливу увагу при працевлаштуванні осіб з інвалідністю слід звернути на документи, які можна вимагати від такої особи. При укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

Для створення робочого місця для особи з інвалідністю і правильного розрахунку вартості такого місця із врахуванням всіх необхідних вимог охорони праці, роботодавцям необхідно співпрацювати із медико–соціальними експертними комісіями, які розробляють індивідуальні програми реабілітації особи з інвалідністю, на вимогу особи з інвалідністю, і повинні направляти її копію всім учасникам реабілітаційного процесу, в тому числі роботодавцям.

Директор Черкаського обласного відділення Фонду поінформувала про особливості забезпечення засобами реабілітації потерпілих на виробництві, які з 01 січня 2023 року забезпечуються засобами реабілітації за рахунок коштів державного бюджету через Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю та його територіальні відділення.

Повернення до повноцінного життя учасників бойових дій, громадян, які постраждали внаслідок воєнної агресії рф, у тому числі осіб з інвалідністю - це відновлення й підтримка економіки України і шлях до ПЕРЕМОГИ!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux