Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Всеукраїнський семінар у Луганську
Опубліковано 13 липня 2011 року о 16:35

У конференц-залі ГК «Дружба» м. Луганська  відбувся Всеукраїнський семінар «Жінки з інвалідністю – міфи та реальність», метою якого було обговорення проблем соціального та медичного захисту жінок із обмеженими фізичними можливостями, їхніх можливостей щодо повноцінного життя у суспільстві. Організатори заходу: Національна асамблея інвалідів України, Луганська обласна молодіжна організація «Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу-Схід», Луганське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Головне управління праці та соціального захисту населення ЛОДА.

Були присутні гості, які приїхали із різних куточків України: Львова, Дніпропетровська, Донецька, Луганська, аби проблеми жінки з інвалідністю не замовчувалися, активно обговорювалися, формували позитивний погляд громадськості і вирішувались органами влади всіх рівнів.

Виходячи із кількості присутніх на семінарі жінок з вадами здоров’я (понад 50 осіб), можна говорити про масштабність проблеми, яка охоплює весь світ. Тільки у Луганській області проживає понад 20 тис. таких жінок, не кажучи вже про статистику на Державному рівні. Проблема не тільки у фізичному обмеженні та архітектурній недоступності до об’єктів соціального призначення, а й на психологічному рівні.

Виконавчий директор Національної асамблеї інвалідів України Н.Скрипка, під час свого виступу, наголосила на основних складових Конвенції ООН по правах інвалідів, а саме щодо жінок-інвалідів.

Начальник Головного УП та СЗН визначила основні програми ЛОДА щодо соціального захисту жінок із фізичними обмеженнями.

Голова Луганської молодіжної організації інвалідів «Амі-Схід» представила цікаву презентацію, з якої всі побачили, що у повсякденному житті жінки з вадами здоров’я є «міфами». Під назвою «міфи» маються на увазі різнобічні аспекти непристосованості оточуючих життєво-побутових умов, з якими кожен день стикається жінка-інвалід. Серед них: відсутність спеціалізованих перукарень, жіночих консультацій, архітектурна недоступність, через яку жінка не має можливості отримати повноцінну освіту та потрапити до об’єктів соціального призначення. Значна кількість проблем, що стосуються сфери медичного обслуговування, переслідує жінок з інвалідністю, які стали або планують стати матерями. Суспільству також притаманна думка стосовно того, що жінку з інвалідністю образити неможливо, але це не є достовірним, тому що у реальному житті це часто супроводжується суцільною дискримінацією жінок із особливими потребами.

У своїй доповіді стосовно виконання державної програми по соціальному захисту інвалідів директор Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів наголосив про механізм надання відділенням освітніх та інших послуг людям із обмеженнями у працездатності, особливо жінкам. На даний момент в Луганську та області зафіксовано понад 100 громадських організацій інвалідів, із них 75% керуючих посад займають саме жінки. Що стосується фінансування відділенням Фонду навчання жінок з інвалідністю та отримання ними висококваліфікованих спеціальностей на Луганщині, то сьогодні ця тенденція збільшується. Відбувається розширення сфери освіти, втілюються нові більш актуальні та сучасні професії, отримавши які жінки з вадами здоров’я матимуть можливість знайти гідну роботу. Не менш важливим фактором виконання програм навчання жінок із особливими потребами є підготовка навчальними закладами спеціалістів, які можуть надавати їм професійну допомогу та освітні послуги. Щодо функціонування реабілітаційних установ, тут також надається широкий спектр реабілітаційних послуг, які направлені на оздоровлення та відновлення фізичних й психологічних сил організму жінки з інвалідністю. Також директор відділення наголосив, що Фондом запроваджена програма фінансування навчання з водіння, з’явилася можливість отримання жінками з особливими потребами водійських прав категорії «В». Цей вагомий крок з боку держави сприятиме розширенню світогляду та професійній адаптації жінки, яка має обмежені фізичні можливості.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux