Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Від Луганська до Женеви
Опубліковано 28 грудня 2011 року о 14:10

У Луганській обласній державній адміністрації відбулось засідання круглого столу «Правовий захист людей з інвалідністю – від Луганська до Женеви», мета якого донесення інноваційних напрямків соціально-правового захисту людей з інвалідністю у різних країнах світу. Під час презентацій, учасниками були висвітлені напрацьовані матеріали під час навчальних поїздок, які відбулися в рамках програми ПРООН «Розвиток громадянського суспільства» в Швейцарію, Данію, Чехію, на Кіпр, які відвідали представники Луганської обласної молодіжної громадської організації «Амі-Схід».

 Директор Луганського центру соціокультурної адаптації молоді з обмеженими фізичними можливостями представила проект «Стратегія розвитку освітніх молодіжних та дитячих програм в Луганському регіоні в співпраці з владою та організацією ООН в Україні. Від Луганська до Женеви», під час якої була продемонстрована діяльність центру за час його існування, висвітлені основні напрямки роботи, виокремлені отримані результати, позначені перспективи розвитку центру та виділені важливі позиції проблематики, що перешкоджають здійснювати заплановані заходи з соціально-правової адаптації людей з інвалідністю. Зокрема, наголошувалося на недоступності до об’єктів соціального призначення, а також існування стереотипів по відношенню до людей з проблемами здоров’я.

Не меншої уваги заслуговували презентації учасниками проектів: «Розвиток громадянського суспільства. Досвід Чехії», що представив координатор Національної асамблеї інвалідів з питань безбар’єрності в Луганській області.

Директор Луганського відділення Фонду соціального захисту інвалідів розповів присутнім про створення умов для професійної адаптації та навчання людей з інвалідністю, представив інновації Луганщини в області професійної та медико-фізичної реабілітації осіб із обмеженнями. Зокрема, у розділі функціонування реабілітаційного відділення при Луганському національному університеті ім.Т.Шевченка, директор зробив акцент щодо отриманих результатів реабілітації студентів з інвалідністю за час існування зазначеного відділення. За словами директора Луганського відділення Фонду, створення та впровадження подібного проекту на Луганщині сприятиме привабленню ширшого кола студентів з різних куточків України, які тепер матимуть можливість поєднувати навчальний процес із професійно розробленим комплексом фізичної та психологічної реабілітації та відновлення життєвих сил.

Також прозвучали доклади «Діалог між державними та громадськими структурами, за участю генерального секретаря ЄС. Кіпр», що був продемонстрований волонтером корпусу миру посольства США в Україні. Деканом філологічного факультету СНУ ім. В.Даля була представлена напрочуд цікава та пізнавальна презентація «Повноцінне життя в громаді. Співпраця із громадськими організаціями Данії». Начальник Головного УПСЗН ЛОДА запропонувала присутнім доповідь стосовно створення умов для співпраці влади та організацій громадянського суспільства Луганської області. Увагу всіх учасників круглого столу привернув досвід поїздки заступника директора центру соціокультурної адаптації молоді з обмеженими фізичними можливостями до м.Ужгород, де надзвичайно якісно та професійно створена система реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями.

Наступну зустріч та продовження актуальної тематики «Правовий захист людей з інвалідністю», в якій також планується участь перших керівників Луганської області, організатори круглого столу запланували на березень 2012р. Він матиме більш охоплюючий характер обговорюваних тем, додаткового досвіду та заохоченню небайдужих до проблем людей із обмеженими фізичними можливостями у різних сферах життєвого середовища.

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux