Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Особистий консультант прискорює працевлаштування
Опубліковано 28 грудня 2011 року о 09:34

Для зростання ролі осіб з інвалідністю у соціальному та економічному житті Рівненська обласна служба зайнятості провела апробацію проекту Програми розвитку ООН, Міжнародної організації праці та Державного центру зайнятості «Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості». Були визначені три пілотні центри: Дубенський міськрайонний, Сарненський та Костопільський районні. Ключовим було перенесення акцентів від питання «що може, а чого не може людина з інвалідністю» до питання «що необхідно зробити, аби особа-інвалід могла працювати та брати участь у суспільному житті».

Настав час підбити підсумки цієї актуальної теми. Це зробили учасники круглого столу: органи влади, соціальні партнери, роботодавці на базі Костопільського РЦЗ.

У кожному із трьох центрів зайнятості визначили спеціаліста з працевлаштування – особистого консультанта, на якого покладені функції обслуговування особи з інвалідністю і котрий при підборі місця праці враховує особливі потреби інваліда, стан його здоров’я, зіставляє вимоги роботодавця та побажання й особисті дані шукача роботи, з’ясовує із роботодавцем характеристики виробничого середовища і режиму праці вакантного робочого місця відповідно до потреб людини з інвалідністю. Особистий консультант сприяє адаптації інвалідів на новій роботі, здійснює підтримку після працевлаштування.

Як результат, із початку року за сприяння названих центрів зайнятості працевлаштовано 140 осіб з інвалідністю, що на 57% більше, ніж за аналогічний період торік. Водночас підвищили свою конкурентоспроможність шляхом професійної підготовки, перепідготовки й підвищення кваліфікації 47 чоловік, а в громадських оплачуваних роботах взяли участь 42 інваліди.

Наголошувалося, що із 2006-го року інваліди мають право на отримання статусу безробітного та на виплату допомоги по безробіттю поряд із одержанням соціальної пенсії по інвалідності. Таким чином у Костопільському районному центрі зайнятості збільшилася чисельність звернень до центру за допомогою у працевлаштуванні осіб з інвалідністю із 74 до 91, працевлаштованих – із 16 до 25. Тих, які залучалися до оплачуваних громадських робіт, – із 9 до 19 (у порівнянні з 2010 роком до 11 місяців поточного).

Учасники соціального проекту й надалі поглиблюватимуть співпрацю. Вони ж визначили головний пріоритет – ефективна взаємодія з роботодавцями. Для цього окрім багатьох інших використовуватимуть і механізм надання дотацій роботодавцю для працевлаштування безробітних із особливими потребами за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів.

Найбільше інвалідів працевлаштовано у ТОВ «Свиспан Лімітед» та на ЗАТ «Костопільський завод скловиробів» – відповідно 33 та 19 осіб. Вони зайняті на роботі водія, комірника, прибиральника, бухгалтера, слюсаря, секретаря, контролера тощо. Про це повідомили завідувачки відділами кадрів згаданих підприємств Тетяна Кудря та Людмила Бабченко. На їхнє переконання, інваліди більше цінують свою роботу, аніж інший працівник, зайнятий на рівнозначному робочому місці. В силу своїх проблем зі здоров’ям інваліди значно менше схильні до шкідливих звичок.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux