Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Участь директора Черкаського обласного відділення Фонду у вебінарі на тему «Зміни, актуальні новини в трудовому законодавстві України - 2022»
Опубліковано 28 грудня 2022 року о 09:00

Традиційно у грудні проходить засідання клубу «Кадровичок», заснованого Президентом Черкаської торгово – промислової палати Сергієм ПЕРШЕНИМ, директором Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Ольгою ХОМЕНКО та колишнім народним депутатом Сергієм КАПЛІНИМ.

Мета заснування та роботи клубу «Кадровичок» – доведення до відома роботодавців, кадрових, юридичних, бухгалтерських служб новацій у законодавстві про працевлаштування осіб з інвалідністю та умов реалізації основних завдань відділення Фонду щодо забезпечення заходів соціальної захищеності осіб з інвалідністю і дітей з інвалідністю в Україні, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема створення робочих місць.

Завдання щодо забезпечення заходів зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю протягом останніх п’яти років було пов’язане із співпрацею із територіальними органами влади у Черкаській області, в першу чергу - з Головним управлінням Державної податкової служби України у Черкаській області. Як правило, у лютому відділення Фонду направляло запит, а на початку березня отримувало інформацію про суб’єкти господарювання, які використовують найману працю більше восьми осіб та про сплату роботодавцями за працюючих єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, як передбачено пунктом 13 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Дана інформація формувалась територіальним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

На сьогодні механізм дещо змінився. Після набрання чинності 6 листопада Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» обов’язок надання такої інформації територіальним відділенням Фонду належить органам Пенсійного фонду України. Крім того, скасовано необхідність реєстрації суб’єктів господарювання у територіальних відділеннях за місцем юридичної реєстрації та подання звітів про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю».

Отже, у наступному році вся робота щодо аналізу створення підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, що використовують найману працю, у яких за основним місцем роботи працює вісім і більше осіб, відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю буде проводитись за офіційними даними про сплату цими суб’єктами господарювання єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, наданими органами Пенсійного фонду України.

Ці дані будуть слугувати підставою для звернення до суду щодо стягнення адміністративно – господарських санкцій та пені за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю.

Враховуючи інформацію Президента Конфедерації роботодавців України Олексія МІРОШНИЧЕНКА, яка прозвучала на «круглому столі» «Проблеми, з якими стикаються особи з інвалідністю під час війни та шляхи їх вирішення», організованому підкомітетом з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об’єднань Верховної Ради України, щодо необхідності розробки методичних рекомендацій використання найманої праці осіб з інвалідністю, учасникам засідання було запропоновано таку методичку, розроблену директором відділення Фонду, і яку видавали роботодавцям на їх прохання при здачі звітів № 10-ПОІ.

В умовах воєнного стану як питання наповнення державного бюджету, так і питання соціального захисту осіб з інвалідністю є вкрай актуальними, бо це робота на ПЕРЕМОГУ! Нашим пріоритетом були, є і залишиться допомога особам з інвалідністю, іншим людям, які цього потребують.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux