Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Ключові аспекти співпраці між обласним відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю та Центрами надання адміністративних послуг на Прикарпатті
Опубліковано 29 грудня 2022 року о 08:00

Одним із важливих та ефективних рішень покращення доступності для осіб з інвалідністю є запровадження надання державних послуг через центри надання адміністративних послуг. Розширення переліку послуг в ЦНАПах наближає спілкування з усіма відвідувачами та задовольняє потреби людей різних нозологій.

22 грудня 2022 року під керівництвом заступниці голови Івано-Франківської обласної військової адміністрації Людмили Сірко відбулося онлайн-навчання для представників ЦНАПів на тему: «Надання адміністративної послуги щодо забезпечення осіб з інвалідністю допоміжними засобами реабілітації через ЦНАПи». Захід пройшов за ініціативи представника Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю в Івано-Франківській ОДА Миколи Макара та директора обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Василя Жураківського.

Людмила Сірко зазначила, що в області на обліку перебуває 109 373 особи з інвалідністю, з яких 6 425 дітей з інвалідністю, та 20 034 – одержувачі державної соціальної допомоги. В системі соціального захисту області функціонує 8 інтернатних установ, які стали надійним прихистком для внутрішньо переміщених осіб з числа осіб похилого віку, осіб з інвалідністю. Тому ми повинні все зробити для того, щоб люди перебували в комфортних умовах. Також посадовиця зауважила, що за ініціативи першої леді Олени Зеленської спільно з Міністерством цифрової трансформації та за підтримки програми розвитку ООН на порталі Дія додано новий розділ «Дія. Безбарʼєрність». Відтепер вся необхідна інформація про життєві ситуації та держпослуги на одному сайті. Тут зібрано матеріали для ВПО, людей з інвалідністю, батьків, літніх людей та шукачів роботи. Додатково на порталі є розділ для осіб з інвалідністю. Ознайомитись з ним можна за посиланням https://bf.diia.gov.ua/.

Програма навчання створена за ініціативи управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації облдержадміністрації у співпраці з Івано-Франківським обласним відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. Про нормативні акти, якими регламентується надання адміністративних послуг щодо забезпечення осіб з інвалідністю допоміжними засобами реабілітації, доповів директор Івано-Франківського обласного відділення Фонду Василь Жураківський. Окрім того, обласним відділенням Фонду розроблені технологічні та інформаційні картки адміністративної послуги щодо:

забезпечення осіб з інвалідністю допоміжними засобами реабілітації;

виплати компенсації за самостійно закуплені допоміжні засоби реабілітації;

заміни допоміжного засобу реабілітації;

проведення ремонту допоміжного засобу реабілітації.

Про актуальність питання щодо сумісності допоміжних засобів реабілітації при їх призначенні, порядку надання послуг та переліку документів в рамках навчання розповіла фахівець першої категорії Івано-Франківського обласного відділення Фонду Марія Гриньків.

«Отож як обов’язкові, так і факультативні послуги стають все доступнішими у наших ЦНАПах. І такими факультативними послугами є послуги щодо забезпечення осіб з інвалідністю допоміжними засобами реабілітації. Найближчим часом спільними зусиллями будемо працювати над включенням даних послуг в переліки ЦНАПів Прикарпаття для покращення сервісу їх надання для людей з інвалідністю. Про впровадження даних послуг та перелік ЦНАПів, в яких буде доступним надання послуг щодо забезпечення осіб з інвалідністю допоміжними засобами реабілітації, буде повідомлено згодом», – зазначила начальник відділу розвитку електронних та адміністративних послуг управління цифровізації ОДА Оксана Данилюк.

«Незважаючи на воєнний стан, ми багато за цей рік зробили. Влада є доступною та відкритою! В єдності – ми сила. Ми це демонструємо цілому світу, демонструють наші Захисники та Захисниці. За це їм дякуємо!», – підсумувала Людмила Сірко.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux