Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Спільно творимо можливості
Опубліковано 30 листопада 2011 року о 14:45

Перспективи  впровадження в життя положень Конвенції про права інвалідів, види та форми реабілітації сліпих, впровадження інноваційних програм, включення до освітнього середовища осіб із вадами зору, вирішення питань зайнятості інвалідів зору, створення для них безперешкодного середовища в архітектурі, транспорті, інформації - ці та інші питання були обговорені під час засідання круглого столу «Спільно творимо можливості: використання Конвенції ООН про права інвалідів для забезпечення прав людей з вадами зору», що відбувся у Луцьку. Учасники обговорили та  узгодили до написання основні положення до проекту Регіональної програми впровадження Конвенції прав інвалідів та їх реабілітації.

Досягти  позитивних результатів у соціальному захисті осіб із особливими потребами можна лише за умови злагодженої співпраці всіх дотичних громадських організацій та органів влади, зауважив заступник голови облдержадміністрації і відзначив, що у 2011 році цьому приділялося недостатньо уваги.

Сьогодення вимагає наблизити процес реабілітації осіб з інвалідністю до  людей за місцем проживання, використовувати позитив європейського досвіду. Голова Волинської обласної організації Українського товариства сліпих розповів про невдалу, на його думку, ініціативу, що полягає в переведенні сліпих дітей до загальноосвітніх шкіл. Багато вчителів ставляться до таких дітей поблажливо, завищують оцінки. У майбутньому ці діти нездатні реально оцінити і використати власні сили при вступі до вищих навчальних закладів та працевлаштуванні. Інваліди повинні розвиватись, працювати.

У цьому з ним  солідарна заступник директора Волинського відділення Фонду соціального захисту інвалідів, яка зауважила, що однією із найбільших проблем громадян із вадами зору є доступ до фахової підготовки та обмеження у виборі професії.  Доволі часто трапляється, коли незрячі громадяни перебільшують свої професійні можливості. Незрячі діти, навіть після успішного закінчення навчання у школах та вузах, не можуть знайти роботи. Бувають випадки, коли такі громадяни нарікають на черствість роботодавців, які не приймають їх на роботу, забуваючи, що із вадами зору не всякий вид діяльності вони можуть виконувати. Із такими питаннями відділенню Фонду доводилось неодноразово мати справу під час розгляду звернень інвалідів з вадами зору з приводу навчання в вищих навчальних закладах та подальшого працевлаштування.

 Долучилася до проекту й Асоціація захисту прав молоді Волині. Її голова наголосив, що юристи молодіжної громадської організації надаватимуть людям із вадами зору консультації, допомагатимуть в оформлені юридичних документів. Адже не секрет, що саме цим людям найважче самостійно зорієнтуватися у всіх тонкощах юриспруденції, і тим більше відобразити їх на папері.

 Своїми поглядами та думками щодо вирішення проблем людей із обмеженими фізичними можливостями поділилися представники Волинського обласного осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії», громадської організації «Стимул», Крупівського навчально-реабілітаційного центру, Луцького інституту розвитку людини Відкритого міжнародного Університету розвитку людини "Україна", начальник Центру інвалідного спорту Волині. Зокрема, йшлося про формування у людей із особливими потребами мотивації до навчання, праці, доступності до закладів соціально-побутової сфери, забезпечення спеціальними технічними засобами, проведення дозвілля.

 

 

           

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux