Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Забезпечення особам з інвалідністю рівних прав і можливостей у сфері зайнятості
Опубліковано 09 грудня 2022 року о 08:00

1 грудня 2022 року напередодні Міжнародного дня осіб з інвалідністю та з метою інформування роботодавців щодо прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» заступник директора Житомирського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Тетяна ДЕНИСЕНКО в режимі онлайн взяла участь у семінарі з роботодавцями міста Житомира та Житомирського району.

Тетяна ДЕНИСЕНКО висловила вдячність кожному роботодавцю за працевлаштування осіб з інвалідністю та поінформувала про виконання ст.19-20 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

За підсумками поданих звітів щодо працевлаштування осіб з інвалідністю у 2021 року на економічно-активних підприємствах, організаціях, установах, фізичних осіб, які використовують найману працю, в області працювало 12,5 тис. осіб з інвалідністю, що майже вдвічі перевищує встановлений норматив. Згідно зі звітами роботодавців число працюючих осіб з інвалідністю становить 11,7 відсотків від загальної кількості осіб з інвалідністю, яка станом на 01.01.2022 року складала 112,6 тис. осіб (без дітей з інвалідністю).

У виступі був зроблений акцент на дотримання роботодавцями соціально-трудових відносин для осіб з інвалідністю в період воєнного стану.

Під час семінару найбільша увага була приділена на зміни в законодавстві, яким спрощено облік робочих місць для осіб з інвалідністю.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» від 18.10.2022 р. №2682-ІХ, який набрав чинності з 6 листопада 2022 року, з 1січня 2023 року суб’єкти господарювання не реєструються та не подають до територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю звіт щодо працевлаштування осіб з інвалідністю за підсумками 2022 року (форма звіту №10-ПОІ).

Інформацію щодо працевлаштування осіб з інвалідністю та виконання встановленого нормативу роботодавцями Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю отримуватиме від Пенсійного фонду України. Роботодавцям, які не виконають встановлений норматив робочих місць у попередньому році, буде надіслано розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті, через їх електронні кабінети на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

В разі не виконання нормативу щодо працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавець сплачує адміністративно-господарську санкцію.

По завершенню основної частини семінару було надано відповіді на поставлені запитання учасників.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux