Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Наталія Королевська: Завдання «Національної стратегії профілактики соціального сирітства до 2020 року» на 2013 рік – виконано
Опубліковано 01 жовтня 2013 року о 09:10

Сімейними формами виховання охоплено понад 76 тисяч дітей-сиріт. Про це сказала Наталія Королевська під час виступу на круглому столі до Дня усиновлення. Вона нагадала, що затвердженою Президентом України «Національною стратегією профілактики соціального сирітства до 2020 року» до кінця 2013 року передбачалося охопити сімейними формами виховання не менше 75210 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

«До кінця 2013 року планувалося охопити сімейними формами виховання не менше 75210 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, або 82% від загальної чисельності дітей цієї категорії. Це було передбачено затвердженою Президентом України «Національною стратегією профілактики соціального сирітства до 2020 року». Проте на даний час це завдання вже виконано – у сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу виховується понад 76 тис. дітей-сиріт», – сказала Наталія Королевська.

Вона нагадала, що на кінець 2009 року в Україні налічувалося 100 тисяч 787 дітей цієї категорії. Проте у першому півріччі 2013 року їхня кількість склала 91 тисячу 718 осіб. Таким чином, чисельність зазначених дітей скоротилася на 9 тисяч 69 дітей. «Такого результату було досягнуто завдяки комплексному впровадженню заходів з попередження сирітства, основним з яких було активне створення дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ)», – сказала Міністр.

Вона зазначила, що за 23 роки Незалежності України всього було створено 846 ДБСТ, з яких 12,5%, тобто 106, було створено за останні 9 місяців – найвищий показник за останні роки. «Дитячі будинки сімейного типу є пріоритетною формою виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, порівняно з інтернатними закладами», – сказала Наталія Королевська.

За словами Міністра, станом на 23 вересня в дитячих будинках сімейного типу виховуються 5 622 дитини. До кінця цього року планується створити ще 30 дитячих будинків сімейного типу.

Крім того, Міністр зазначила, що у першому півріччі поточного року майже у 7 тисячах сімей, де батьки неналежним чином виконували свої батьківські обов’язки, попереджено ризик вилучення 13 тис. 559 дітей. Вони залишилися у родині і не потрапили до інтернатів. Це у 26 разів більше у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року (523 дитини). До того ж до біологічних сімей із закладів державного утримання повернуто 860 дітей, що у 5 разів більше, ніж у І півріччі 2012 року.

На завершення свого виступу Міністр ще раз нагадала, що найближче надважливе завдання Мінсоцполітики – щоб з наступного року жодна здорова дитина-сирота не потрапляла до інтернатних закладів. «З 2014 року жодна дитина-сирота не повинна передаватися до інтернатного закладу, за виключенням дітей із тяжкими вадами здоров’я, які потребують цілодобового реабілітаційного догляду», – підсумувала Наталія Королевська.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux