Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Луганськ: інформаційне забезпечення
Опубліковано 26 лютого 2013 року о 09:35

У конференц-залі Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки ім.М.Горького відбулось засідання круглого столу «Об’єднуємо зусилля: результати співпраці в інформаційному забезпеченні користувачів з особливими потребами».

Мета заходу – підведення підсумків партнерського співробітництва у напрямку інформаційного забезпечення та соціокультурної адаптації осіб з інвалідністю, сприяння їхньої інтеграції у суспільство, самореалізації, залучення до активного громадського життя, підвищення почуття власної гідності та самооцінки, створення території толерантності. Задля підвищення ефективності у процесі реалізації даної мети 5 років тому в обласній бібліотеці було створено Інформаційно-ресурсний центр (далі ІРЦ) для людей із особливими потребами «Джерело».

До обговорення теми круглого столу запрошено заступника голови Луганської облдержадміністрації, заступника голови Луганської обласної ради, директора Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації, директора Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, начальника Управління культури, національностей та релігій Луганської ОДА, за участю представників громадських організацій інвалідів.

Керівник інформаційно-ресурсного центру «Джерело» наголосив, що за період функціонування ІРЦ кількість користувачів з інвалідністю виросла з 280 до понад 900 людей, кількість відвідувачів центру у 2012р. понад 2000 чол. Послуги, що надаються у ІРЦ, поділяються на мобільні (послуги на дому або на базі громадських організацій інвалідів) та віртуальні (пошук інформації, перетворення її в аудіоформат  та завантаження до Інтернету). Завдяки грантовому Проекту «Мобільна школа комп’ютерної та інтернет-грамотноті для людей з обмеженнями зору та руху», який реалізується громадською організацією «Луганське обласне відділення Української бібліотечної асоціації» та спеціального проекту ІРЦ «Крок до прозріння», було придбане та введене у дію спеціальне тифлообладнання, що включає повний спектр комп’ютерного обладнання й копіровальної техніки, необхідних у процесі навчання незрячих людей. У приміщенні комп’ютерної зали обладнано 5 робочих місць для незрячих.

За час існування проекту курс навчання основам комп’ютерної грамотності пройшли 72 учні з проблемами зору та руху не тільки з м.Луганська, але приїздили бажаючи із області. Педагоги, бібліотекарі та тренери, які були залучені до цього Проекту, за необхідностю, здійснювали робочі поїздки до учнів додому, консультували їх по телефону, привозили людей до бібліотеки, спілкувалися за допомоги Інтернету. Не меншої уваги заслуговує те, що у реалізацію даного Проекту було залучено незрячого тренера, який кваліфіковано проводить навчання людей із проблемами зору.

Також спеціалісти ІРЦ «Джерело» надають допомогу дітям з інвалідністю, проводять групові заняття. У перспективі ІРЦ планує реалізацію проекту «Обираємо здоров’я», що включатиме проведення комплексних заходів щодо здорового образу життя. Завдяки співпраці з Луганським національним університетом ім.Т.Шевченка, інформаційним центром планується розробити власний проект інклюзивного навчання.

З метою збільшення аудиторії охочих займатися в ІРЦ «Джерело» та приваблення небайдужих до вдосконалення даної діяльності, постійно залучаються засоби масової інформації, які вчасно доводять інформацію до суспільства.

У своєму виступі директором Луганського обласного відділення наголошено на програмі навчання студентів з інвалідністю за кошти Фонду соціального захисту інвалідів, а також намічено шляхи подальшої співпраці відділення Фонду, ІРЦ «Джерело», навчальних закладів та центру реабілітації студентів з інвалідністю, що діє на базі Луганського національного університету ім.Т.Шевченка, задля досягнення комплексності у процесі інклюзивного навчання людини з особливими потребами, її медико-фізичної реабілітації й отримання освітніх послуг.

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux