Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інтерв’ю Керівника Хмельницького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Василя Карапозюка.
Опубліковано 12 лютого 2024 року о 16:00

Безоплатне протезування для жителів Хмельниччини: 

хто може скористатися державною програмою.

 

1 лютого Керівник Хмельницького обласного відділення Фонду спілкувався з тележурналісткою Наталією Паляницею. Йшлося про напрямки діяльності відділення Фонду, річні результати роботи та державні програми, які фінансує відділення.

Олена Коновалова

Наталія Паляниця

Люди з інвалідністю в Хмельницькій області можуть безоплатно отримати протези без збору коштів та поїздок за кордон. Для протезування не потрібно чекати встановлення інвалідності. Держава гарантує усім, хто цього потребує, встановлення протезів, їхнє обслуговування та ремонт. 

Як військові та цивільні мешканці Хмельниччини користуються програмою державного протезування про це Суспільному розповів керівник Хмельницького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Василь Карапозюк.

Керівник Хмельницького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Василь Карапозюк розповідає про протезування, січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

Василю Миколайовичу, розкажіть алгоритм дій при користуванні державною програмою протезування. Які категорії людей мають право на безоплатне протезування?

Держава піклується про осіб з інвалідністю. Існує державна програма безоплатного забезпечення осіб з інвалідністю засобами реабілітації. Це не тільки протези, а й крісла колісні, електроскутери, ортопедичне взуття для осіб, які цього потребують та інше. Але підставою для забезпечення цих людей засобами реабілітації, протезом повинен бути висновок МСЕК, в якому сказано, що вказана особа потребує забезпечення тим чи іншим засобом реабілітації.

Давайте роз’яснімо, що таке МСЕК?

МСЕК – це медико-соціальна експертна комісія. Для військових це можуть бути ВЛК – військово-лікарської комісії. Якщо раніше підставою була індивідуальна програма реабілітації, то з 15 грудня 2023 року були внесені зміни до 321 постанови, яка є основною щодо забезпеченню осіб з інвалідністю засобами реабілітації. Всі категорії осіб з інвалідністю, які мають в цьому потребу, мають право на безоплатне забезпечення засобами реабілітації, в тому числі й протезування.

Які документи потрібно подавати й куди, для того, щоб скористатися цією програмою?

На сьогодні діє такий порядок: є управління соцзахисту, представники управління соцзахисту і є ЦНАПи. Людина повинна звернутися із заявою, і там спеціалісти підкажуть які документи потрібні: паспорт, посвідчення особи з інвалідністю, і основне – це індивідуальна програма реабілітації, а вже з грудня минулого року це повинен бути висновок, щодо забезпечення тим чи іншим засобом реабілітації.

Має звернутися особа з інвалідністю чи може бути представник?

Може і представник особи з інвалідністю звернутися туди. Вони формують пакет, особову справу. Особова справа формується в електронному вигляді. Хмельницьке обласне відділення соцзахисту осіб з інвалідністю підключене до єдиної бази даних, ми бачимо цю людину. Після того, як вона звернулась з заявою і подала всі необхідні документи, обласне відділення формує направлення цій людині. Потім ми повідомляємо, що вона може звертатись на те чи інше підприємство для забезпечення тим, чи іншим засобом реабілітації. Всі підприємства, які мають право виготовляти засоби реабілітації мають ліцензії та підключені до єдиної бази по Україні.

Сучасні технології зараз дозволяють це робити й через Інтернет.

Так. Потрібно створити електронний кабінет і через телефон, комп’ютер звернутися із заявою, подати усі необхідні документи. Ми побачимо ці документи. Якщо вони відповідають усім вимогам створюємо направлення.

Чи є гранична вартість протезів, яку може відшкодувати держава?

Є граничні вартості засобів реабілітації, які ми повертаємо. Але, в окремих випадках, якщо людина має відповідні документи для складного протезування, то їй повертаються кошти в повному об’ємі.

Для того, щоб скористатися безкоштовним протезуванням, людина з інвалідністю має бути громадянином України?

Однозначно.

Зараз на Хмельниччині є чимала кількість внутрішньо переміщених осіб. Серед них - і люди з інвалідністю. Чи можуть вони розраховувати на безоплатне забезпечення засобами реабілітації на території Хмельницької області?

Так. Ці люди мають звернутися у регіональне відділення і ми їм допоможемо. Вони повинні мати посвідку, що є внутрішньо переміщеною особою і подати необхідні документи. І ми таких людей забезпечимо на безоплатній основі.

Військові, учасники бойових дій, зараз їх також, на жаль, чимала кількість, які отримали поранення при виконанні бойових завдань. Для них зараз виготовляються багатофункціональні протези. Чи можуть вони отримати такі протези на Хмельниччині?

Багатофункціональні – це, будемо говорити, біометричні протези. Але, сьогодні, до прикладу, у нас в області не має таких підприємств, які можуть виготовляти такі протези. В Києві є підприємства. Ця людина може звертатися в Київ. В Хмельницькому є і шпиталь для ветеранів, і шпиталь для військових, поліцейська лікарня, де лікуються ці люди після поранення. Як правило, на перших порах в людини психологічна травма, ви ж самі розумієте що це таке: людина залишилася без ноги, руки — для неї це дуже важко. З нею працюють психологи, але ми також відвідуємо і розповідаємо, що держава подбає про них і безоплатно забезпечить протезуванням.

Які напрямки роботи має регіональне відділення соцзахисту осіб з інвалідністю?

Основний напрямок — це працевлаштування осіб з інвалідністю і контроль за виконанням усіх пов’язаних з цим нормативів на підприємствах. Для того, щоб працевлаштуватися, потрібно мати освіту. Сьогодні в нас є ще одна така програма — це оплата вартості навчання особам з інвалідністю в різноманітних навчальних закладах. До речі, минулого року ми використали близько мільйона гривень для оплати вартості навчань. За минулий рік ми на забезпечення засобами реабілітації осіб з інвалідністю людей Хмельницької області, жителів використали майже 116 мільйонів гривень. Це солідна сума.

Наскільки зросла кількість осіб з інвалідністю в Хмельницькій області?

В 1975-му році було 73 тисячі осіб з інвалідністю в області. На сьогодні вже близько 157-ми тисяч людей, які мають статус "особи з інвалідністю". Майже у два рази кількість виросла. Звичайно, тут різні фактори серед яких і захворювання, і побутові травми. Але, звичайно, левову частину це нам додала війна.

Скажіть, будь ласка, тільки протезування безоплатне гарантує держава, чи також реабілітацію, та ремонт протезів?

Є безкоштовні гарантійні терміни, під час яких людина має право і безоплатно може обслуговувати протез. Є реабілітаційні установи в нас і при шпиталях. Там люди отримують відповідну реабілітацію. Сьогодні ми стараємося, не знаємо як допомогти — там в поліцейському шпиталі є хлопець, якому 23 роки, без двох нижніх кінцівок. І дуже складна ампутація, видалення. І от ми шукаємо як йому допомогти. Підприємства в області практично не можуть забезпечити таке складне протезування. Радили йому звернутися в Київ.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux