Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю взяв участь у засіданні Технічної робочої групи з питань віку та інвалідності.
Опубліковано 30 серпня 2022 року о 16:30

29 серпня 2022 року виконуюча обов'язки генерального директора Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (далі – Фонд) Людмила ДАНІЛІНА взяла участь у засіданні Технічної робочої групи з питань віку та інвалідності (ADTWG) під егідою Кластеру з питань захисту в Україні. До зустрічі долучилися уповноважена Президента України з питань безбар'єрності - Тетяна Ломакіна, представниця Директорату соціального захисту прав осіб з інвалідністю Міністерства соціальної політики України – Оксана Гвоздь, представники Громадської спілки «Всеукраїнське громадське об'єднання «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» (НАІУ), регіональний менеджер благодійної організації Help Age International – Вікторія Панченко, а також представники міжнародних організацій.

Головна тема засідання – доступ осіб з інвалідністю та людей старшого віку до забезпечення допоміжними засобами реабілітації у період загострення війни в Україні.

Виконуюча обов'язки генерального директора Фонду Людмила ДАНІЛІНА під час виступу зазначила, що в умовах воєнного стану Фонд робить все можливе для забезпечення допоміжними засобами реабілітації всіх пільгових категорій, у тому числі особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, особи похилого віку, цивільні особи, які постраждали від війни, військові, які отримали поранення під час бойових дій, незалежно від встановлення їм інвалідності, гарантовано мають право на безкоштовне забезпечення допоміжними засобами реабілітації та протезування відповідно до Порядку забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 №321.

Особи похилого віку забезпечуються:

-        протезами верхніх та нижніх кінцівок;

-        спеціальними засобами для самообслуговування та догляду, які є обов’язковими для застосування у разі забезпечення такими протезами, а також за згодою - засобами реабілітації, що повернуті відповідно до абзацу першого пункту 22 цього Порядку, на підставі заяви особи похилого віку. Видача зазначених засобів реабілітації здійснюється на підставі акту прийманні-передачі.

Забезпечення допоміжними засобами реабілітації (ДЗР) осіб з інвалідністю у воєнний час здійснюється на підконтрольних територіях України всіма обласними територіальними відділеннями Фонду, окрім Донецької, Луганської, Херсонської областей. Харківська та Миколаївська області забезпечують ДЗР частково.

На початку військового вторгнення з 24 лютого 2022 року, обласні територіальні відділення Фонду взяли на себе зобов’язання щодо забезпечення ДЗР осіб похилого віку, зокрема:

  • Одеське територіальне відділення (ТВ) – Миколаївську та Херсонську області;
  • Тернопільське ТВ – Харківську область;
  • Полтавське ТВ – Донецьку область;
  • Львівське ТВ - Луганську та Житомирську області.

У першому півріччі 2021 року осіб похилого віку було забезпечено 16 327 виробами, у першому півріччі 2022 року - 9 821. Станом на 01.08.2022 року потреба складає – 3587 ДЗР, що вже включені в розподіл та будуть забезпечені зазначеним категоріям населення.

Внутрішньо переміщені особи мають можливість звернутись за місцем перебування до управлінь соціального захисту населення, центрів надання адміністративних послуг для подання документів щодо отримання ДЗР. У разі втрати документів обласні територіальні відділення Фонду сприяють у їх поновленні.

Особи похилого віку, які перебувають за кордоном, мають можливість отримати ДЗР через уповноважену особу, оформивши відповідну заяву (заява про дозвіл на отримання).

На сьогодні в Україні 94 підприємства, які працюють в умовах війни, виготовляють та забезпечують ДЗР, зокрема:

4 державних підприємства у Житомирі, Миколаєві, Хмельницьку, Харкові;

7 казенних ортопедичних підприємств;

Харківський Український науково-дослідний інститут протезування, який зараз частково перемістився та працює в Кропивницькому та Львові;

83 підприємства не державної форми власності.

Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю та його територіальні відділення відкриті для співпраці з міжнародними організаціями щодо надання допомоги вразливим категоріям населення, у тому числі гуманітарної допомоги.

В умовах війни держава і громадськість спільно працюють задля забезпечення та реалізації прав осіб з інвалідністю, вразливих категорій населення заради спільної ПЕРЕМОГИ УКРАЇНИ.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux