Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Високі умови навчання особливих студентів
Опубліковано 21 січня 2013 року о 14:54

У малій актовій залі Луганського національного університету імені Тараса Шевченка відбулось засідання Вченої ради. Обговорювали питання щодо реалізації одного з пріоритетних напрямів роботи ЛНУ по сприянню безперешкодного доступу студентів із обмеженими фізичними можливостями до якісної освіти, побуту, дозвілля і всестороннього гармонійного розвитку.

Розроблена та реалізується Комплексна програма освіти та фахової підготовки осіб з інвалідністю в ЛНУ ім. Т. Шевченка, основною метою якої є створення сприятливих соціально-педагогічних, психологічних, соціально-економічних, медичних, організаційних та правових умов і гарантій для реалізації прав інвалідів на отримання вищої освіти у відповідності до інтелектуальних, психологічних та фізичних потреб індивіда. Вагомим результатом діяльності Комплексної програми реабілітації інвалідів, що впроваджена у 2010р.,  є створення реабілітаційного відділення для студентів із особливими освітніми потребами при університеті, яке розпочало свою роботу у 2011р., обладнання для якого було придбане за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів.

За рік роботи реабілітаційні послуги отримали 127 студентів з інвалідністю:  масаж, ЛФК, кінезіотреапія, фізіотерапія, механотерапія, данс-терапія) тощо. Проводиться реабілітаційне обстеження, складається індивідуальна реабілітаційна програма. На постійній основі за графіком реабілітаційні заходи проводять магістранти кафедри фізичної реабілітації і валеології.

У 2011 – 2012 рр. відділом з питань реабілітації  разом з приймальною комісією  було  створено  умови для спеціалізованого набору 4 інклюзивних груп із числа осіб з  важкими вадами опорно – рухового апарату, зору та слуху. В більшості вищих  навчальних закладів  такі студенти навчаються дистанційно або інтегровано в окремих групах для студентів з інвалідністю.

Уперше в Україні  у 2011-2012 рр.   за  спеціальністю «Здоров’я людини»,  «Фізична реабілітація»  почали  навчання 15 студентів   з  тяжкими порушеннями опорно – рухового апарату, які  пересуваються за  допомогою візка  та  8 студентів з  тяжкими  вадами  слуху, 3 -  з  тяжким порушенням  зору з 5 областей України, в тому числі із Луганської, Донецької, Харківської, Дніпропетровської та АР Крим. У 2012 році  на денну форму навчання за спеціальністю « Здоров’я людини»  вступило  ще 2 студенти з інвалідністю, які пересуваються за допомогою візка. Усі студенти з тяжкими формами  інвалідності навчаються в інклюзивних групах. Групи сформовані таким чином, що студенти мають можливість навчатися в аудиторіях університету разом зі своїми однокурсниками згідно з  базовими робочими програмами.

Важливим є підтримка відділом реабілітації ініціативи студентів з особливими потребами й проведення першого в Україні Фестивалю інклюзивних груп «Швидкість життя» та  унікального квесту «Слухаю серцем». Керівництвом відділу реабілітації та університету постійно впроваджуються нові адаптивні технології в реабілітаційний процес. Вперше в Україні на базі відділу реабілітації  в партнерстві з Інститутом Конфуція діє 2 інклюзивних групи з вивчення оздоровчих технологій Китаю – перша  група студентів з вадами зору, друга група – в якій навчаються студенти на візках.

На базі відділу виконується 1 докторська і 3 кандидатські дисертації. У 2012 році проведена Всеукраїнська  науково-практична конференція «Перспективи розвитку фізичної реабілітації/терапії в Україні».

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux