Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Важливий крок до працевлаштування – професійне навчання
Опубліковано 01 вересня 2010 року о 17:11

Щоб підвищити конкурентоспроможність безробітних з особливими потребами центри зайнятості спільно із соціальними партнерами організовують для них професійне навчання. Підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації проводяться з урахуванням рекомендацій медико-соціальних комісій та  індивідуальних програм реабілітації інвалідів.

Фінансування витрат на навчання осіб безробітних категорії здійснюється з таких джерел:

- з коштів Фонду соціального захисту інвалідів - на навчання інвалідів, які зареєстровані в установленому порядку як безробітні та відповідно до законодавства не мають право на матеріальну допомогу по безробіттю;

- з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття - на навчання інвалідів, які зареєстровані в установленому порядку як безробітні та відповідно до законодавства мають право на матеріальну допомогу по безробіттю.

Упродовж  2008-2009 років пройшли професійне навчання понад 200 безробітних осіб, які мають інвалідність. 78 були направлені на навчання вже у І півріччі 2010 року.

Професійне навчання проходило в Рівненському центрі професійно-технічної освіти ДСЗ, в інших закладах освіти області, в центрах професійної реабілітації інвалідів області та України, а також безпосередньо на підприємствах, в установах, організаціях.

Для подальшого працевлаштування на вакантні робочі місця безробітні опановували професії: електрогазозварника, вишивальниці, слюсаря з ремонту автомобілів, водія автотранспортних засобів категорії “С” і “Д”, верстатника деревообробних верстатів, електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування, машиніста (кочегара) котельні, робітника фермерського господарства, штукатура, секретаря керівника (організації, підприємства, установи), швачки, перукаря, оператора котельні, касира (на підприємстві, в установі, організації), машиніста крана (кранівника), оператора копіювальної та розмножувальної техніки, оператора комп’ютерного набору.

Також люди із особливими потребами підвищували кваліфікацію  за напрямами:  “1С Бухгалтерія  7.7”, “Кошторисна справа у будівництві”, “Менеджер с продажу”, “Персональний комп’ютер для інженера”, “Основи комп’ютерної грамотності”, “Бухгалтерський облік за національними стандартами”. Особи, які мали бажання започаткувати власну справу, отримували необхідні знання під час навчання на курсах підприємців-початківців.

З метою подальшого працевлаштування на сезонні роботи в лісовому, сільському, комунальному господарстві, в лікувально-оздоровчих закладах, закладах громадського харчування та торгівлі, безробітні з інвалідністю залучались до відповідного цільового короткотермінового навчання.

Переважна більшість інвалідів, працевлаштованих за направленнями центрів зайнятості, підвищували свою кваліфікацію шляхом стажування на робочих місцях та посадах спеціалістів безпосередньо на майбутньому робочому місці.

Такий досвід переконливо свідчить, що при бажанні самого безробітного спільними зусиллями соціальних партнерів можна вирішити питання професійного навчання та працевлаштування.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux