Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Семінар для роботодавців
Опубліковано 01 грудня 2015 року о 10:50

26 листопада  в Ужгородському центрі зайнятості відбувся семінар для роботодавців  на тему: «Правові та організаційні засади Закону України «Про зайнятість населення», в тому числі працевлаштування осіб з інвалідністю». Участь у заході приймав начальник відділу правового забезпечення, взаємодії з роботодавцями і громадськістю, організаційної та кадрової роботи  відділення Фонду Цуранич Іван Іванович.

На запрошення фахівців служби зайнятості долучилися і інші експерти сфери соціального захисту, крім того більше 10 представників кадрових служб роботодавців та самих керівників підприємств міста. Також, серед учасників присутніми були представники професійно-технічних та вищих навчальних закладів області, що приймають активну участь в організації профорієнтаційних ярмарках вакансій та інших заходах місцевої служби зайнятості для молоді.

         Для ознайомлення із ситуацією на ринку з працевлаштування інвалідів фахівцями служби зайнятості наведено вичерпну інформацію з початку року та окреслено основні напрямки діяльності щодо забезпечення зайнятості даної категорії громадян. Так, протягом 2015 року проведено 83 семінари за участю 761 роботодавця міста Ужгород, зокрема щодо працевлаштування інвалідів; біля 55 презентацій безпосередньо на ринкоутворюючих підприємствах. За даними служби зайнятості з числа безробітних інвалідів, які перебували на обліку,  32 особи працевлаштовані, 2 особи отримали одноразову допомогу на відкриття власної справи; профорієнтаційними послугами скористалися 88 осіб та 5 осіб з інвалідністю отримали бажану роботу за рахунок створення робочого місця з компенсації єдиного внеску. Неабияку роль відіграє спільна з відділенням Фонду інформаційно-розяснювальна робота  з роботодавцями в ході зустрічей та знайомства з майбутніми працівниками з числа інвалідів для подолання стереотипів та налагодження ведення соціально відповідального бізнесу.

Представник відділення Фонду доповів про стан виконання роботодавцями статей 19, 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» за 2014 рік. Окремо зупинився на питанні виконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів в місті Ужгороді. Згідно поданих роботодавцями 477 звітів про зайнятість та працевлаштування інвалідів за 2014 рік 373 роботодавців, в тому числі 94 бюджетної сфери, виконують норматив робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів. Фактично працевлаштовано 1671 особу з інвалідністю.

На зустрічі представники роботодавців, керівники підприємств мали можливість висловити власне бачення ситуації з виконанням статей даного Закону України. Серед основних причин невиконання законодавчо закріпленого нормативу створення робочих місць для працевлаштування інвалідів на підприємствах роботодавці вважають: відсутність  необхідної кількості осіб з інвалідністю, які мають бажання працювати та направлені зі служби зайнятості, або таких, що можуть виконувати виробничі завдання; брак людських та фінансових ресурсів у зв'язку з мобілізацією в країні; недотримання трудової дисципліни, низька мотивація до праці попри запропоновані умови роботи, оплати та інші соціальні гарантії тощо. Крім економічних аспектів, є психологічна складова: невпевненість у собі, почуття залежності від оточуючих, зміна соціального статусу.

В ході обміну різними думками, місцями не зручними та не популярними, учасники семінару сходилися на тому, що інвалідність не може позбавляти людей права на гідне життя та самореалізацію.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux