Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Розпочато навчання у Чернівецькому реабілітаційному центрі №1
Опубліковано 12 вересня 2012 року о 12:26

По справжньому святковим та незабутнім видався початок навчального року в Чернівецькому обласному навчально-реабілітаційному центрі №1. На урочистій лінійці з нагоди Дня знань та свята Першого дзвоника, яке відбулося 1 вересня, крім учнів, батьків та педагогічного коллективу, були присутні представники обласної, міської влади, обласного Фонду соціального захисту інвалідів, спонсори та засоби масової інформації.

Особливість цьогорічного у тому, що перший подібний навчальний заклад створено на базі існуючої понад 100 років спецшколи-інтернату №1 для глухих дітей. Перед учнями та їхніми батьками щиро та привітно відкрив двері абсолютно новий, повністю відремонтований, реорганізований та наповнений усім необхідним обладнанням за найсучаснішими європейськими стандартами заклад. Його створення стало можливим завдяки всебічній підтримці влади, яка намагається не на словах, а на ділі реалізовувати соціальні ініціативи Президента України, відданості своїй справі та наполегливості адміністрації закладу.

Короткий екскурс в історію школи та її сьогодення доповіла у вступній промові директор Олена Орестівна Савчук. Всім присутнім на святі цікаво було дізнатися, що відповідно до рішення магістрату від 10 липня 1907 року на околиці міста Чернівці була виділена земельна ділянка під будівництво «інституту для сліпих і глухонімих дітей». Восени 1908 року збудовано одноповерховий будинок для навчання 30-40 учнів, а у 1910-1912 роках надбудували ще два поверхи.

Навчання проводилось то румунською, то німецькою мовами, залежно від того, до складу якої держави входила Буковина. У 1933 році навчалось вже 110 дітей, з яких 93 – глухих. З 1934 року «інститут» став «Державною спеціальною школою для сліпих і глухонімих». Освіта була 4-х класною. Навчання глухонімих проводилось чистим усним методом. Дактильна мова та міміка суворо заборонялися.

За «Чернівецьким інститутом» було закріплене колишнє панське господарство з ділянкою землі, фермою та садами. Сади збереглися до цього часу. Щорічно діти збирають хороші урожаї яблук, слив, горіхів.

Всі гарні традиції та найкращий досвід діють і сьогодні. В школі здійснюється допрофесійна підготовка з швейної та столярної справи. Учні школи щороку беруть участь в обласній олімпіаді з трудового навчання серед шкіл-інтренатів області, а також в різноманітних конкурсах-виставках робіт прикладного мистецтва. Найближчим часом планується відкриття курсів з навчання водінню та кулінарної справи.

Долучилося до святкових заходів і обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів, яке постійно надає навчальному закладу посильну допомогу. Зокрема, лише в цьому разі на зміцнення матеріально-технічної бази саме допрофесійних майстерень було спрямовано кошти безповоротної фінансової допомоги. Документи на сучасне імпортне обладнання в урочистій обстановці директору школи вручив заступник директора відділення Фонду, а також висловив привітання та найкращі побажання всьому викладацькому колективу, учням, гостям та запрошеним учасникам урочистої події.

Подібні урочисті заходи відбулися цього дня і в спецшколі-інтренаті №2 міста Чернівці для дітей з вадами слуху, якій відділенням також була надана аналогічна допомога.

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux