Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Підвищення соціальної компетентності
Опубліковано 04 листопада 2014 року о 09:37

28 жовтня у  приміщенні Одеського обласного відділення ФСЗІ  відбувся семінар-нарада для з роботодавцями щодо особливостей соціального захисту та шляхів вирішення проблем працевлаштування соціально незахищених верств населення – людей з інвалідністю на тему: “Підвищення соціальної компетентності людей з обмеженими фізичними можливостями та пошук шляхів їх адаптації у сучасному суспільстві”. Головував на цьому заході директор Одеського обласного відділення ФСЗІ Віталій Михайлович Кольцов.

Метою даного заходу було формування толерантної неупередженої думки щодо повноцінної інтеграції людей з обмеженими фізичними можливостями у сьогоденняшний нелегкий час у соціальний простір. Соціальна інтеграція вимагає від людей  взаємного терпіння та порозуміння, визначення різноманіття як цінності, але ж у реальному житті відбувається зовсім зворотне унаслідок того що окремі люди або соціальні групи неадекватно та суб’єктивно віддзеркалюють дійсність. Толерантність не повинна передбачати прояв жалю, поблажливе ставлення, відмову від власних інтересів, а має проявитися в активному пошуку спільних поглядів і можливості вибору. Одним з важливих факторів соціальної адаптації людей з обмеженими фізичними можливостями у сучасне суспільство є надання їм роботи згідно х їх можливостями та інтересами.

У ході семінару було зроблено акцент, на те що, надаючи роботу людям з обмеженими фізичними можливостями роботодавці виконують норму щодо працевлаштування інвалідів, забезпечують себе кваліфікованими працівниками та допомагають цим людям бути рівноправними членами суспільства.

На семінарі було визначено, що процес працевлаштування людей з обмеженими фізичними можливостями складається з двох частин. Перша частина  пов’язана  з підбором для працевлаштування інваліда підприємства і і конкретного робочого місця, включаючи спосіб його створення роботодавцем. Друга частина це дії центрів зайнятості, які створюються безпосередньо співпраці з інвалідом – виявлення намірів і побажань інвалідів щодо майбутньої роботи; з’ясування професійно-ділових якостей кожного з них; вивчення висновку МСЕК щодо протипоказань і рекомендацій.

Наступним питанням, яке було розглянуто на семінарі було недостане інформування інвалідів щодо робочих місць, які їм пропонують. Шляхом вирішення цього питання є – створення бази даних для працевлаштування інвалідів , яка була б доступна для всіх, хто бажає працювати;  надання більше інформації про робочі місця та про роботодавця; розширення банту даних про приватні підприємства, які працевлаштовують інвалідів; проведення для інвалідів семінарів та надання більшої кількості консультацій щодо робочих місць; розміщення інформації про спеціальності для інвалідів з повною назвою підприємств та повною адресою на стендах, щоб інваліду не доводилось ходити по кабінетах; створення доступної інформації про відкриття власної справи; надання більшої кількості інформації про навчання новим професіям.

Також на семінарі було надано роз’яснення порядок стимулювання роботодавців відповідно до законодавства про зайнятість у разі працевлаштування громадян, які на рівні з іншими  не можуть конкурувати на ринку праці, створення нових робочих місць.

Підводячи підсумки можна відмітити, що такі семінари-наради з роботодавцями будуть проводитись і надалі.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux