Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Особливі потреби особливих людей
Опубліковано 07 грудня 2010 року о 10:44

Для громадян з інвалідністю праця - це можливість підвищити не лише свій рівень добробуту, а й соціальний статус. Саме питання зайнятості працездатних людей із особливими потребами було темою круглого столу, який відбувся на базі Рівненського міського центру зайнятості.

Про основні напрямки у діяльності служби зайнятості розповіли заступник директора міського центру зайнятості, начальники відділів обласного центру. Питання професійної та трудової реабілітації інвалідів – серед основних пріоритетів. А найголовнішим у соціальній адаптації такої категорії населення є працевлаштування. На жаль, роботодавці визнають, головним чином, право інвалідів працювати на найменш привабливих робочих місцях. Тому проблемним є питання заповнення вакантних посад.

Проблеми створення робочих місць для інвалідів та можливі шляхи їх вирішення порушували Віктор Ольховик, депутат облради, голова Рівненської обласної організації Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» і Василь Стельмах, керівник секретаріату регіональної комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів.

Директор Рівненського УВП УТОС розповів, що спеціалізовані підприємства та організації, більшість працюючих на яких - інваліди, самі можуть вирішувати значну частину своїх проблем, забезпечити працюючих інвалідів достатнім доходом та заробітною платою. Але підприємства будуть працювати успішно лише тоді, коли у них будуть замовлення. Важливим було б і залучення до тендерів на закупівлю меблів, електрообладнання та інших виробів, які виготовляються підприємствами інвалідів. На жаль сьогодні це є проблемою, яку потрібно вирішувати на рівні влади.

За словами заступника головного лікаря з реабілітації інвалідів обласного центру МСЕК, недосконалою і формалізованою є індивідуальна програма реабілітації інвалідів. Обов’язок її оформлення покладено на лікарів - реабілітологів. Але гострим залишається питання нестачі кваліфікованих спеціалістів, які могли б визначити саме професійну придатність громадян з особливими потребами до певного виду діяльності та надати відповідні рекомендації. Форма індивідуальної програми реабілітації інвалідів потребує більш глибокого вивчення та допрацювання на законодавчому рівні.

Представники управління праці, Рівненського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів та центру професійної реабілітації інвалідів поінформували про основні напрямки роботи соціальних установ, їх проблеми та перспективи.

Учасники круглого столу зійшлися на думці, що варто такі заходи проводити із ширшим залученням осіб з обмеженими можливостями, аби почути їх думки та проблеми, що певною мірою сприятиме спільному вирішенню питань їх соціального захисту та адаптації у суспільстві.

Після обговорення учасники круглого столу прийняли проект рекомендацій, які після доопрацювання та внесення пропозицій будуть розіслані усім учасникам заходу.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux