Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Новітні методи роботи з особливими дітьми
Опубліковано 21 жовтня 2016 року о 11:37

Навчати педагогів новітнім методам роботи з дітьми з особливостями розвитку пропонують у Рівному. Відповідний проект поданий на конкурс фінансування за громадським бюджетом. На його реалізацію потрібно майже 24 тисячі гривень.

 

На думку автора проекту Олени Корсун, проблема навчання дітей з особливими потребами набуває широкої актуальності сьогодні. Тому процес формування готовності педагогічних кадрів до роботи з дітьми з особливими потребами буде ефективним, якщо забезпечувати корекційну та психологічну спрямованість навчання педагогів, що базується на глибокій обізнаності з особливостями роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.

«Щороку кількість осіб з особливостями розвитку стрімко зростає. Тому гостро стає питання педагогічної освіти цих дітей і готовності спеціалістів працювати з ними. Наші масові школи та ДНЗ потребують технічної, методичної, психологічної, на кадровому рівні зміни.

Модернізація освіти в Україні ,зумовлює необхідність впровадження інноваційних технологій , зокрема , в освіті людей з особливими потребами. Інклюзія є однією з основних тенденцій розвитку зазначеного типу освіти в Україні.

Інклюзивна освіта у м. Рівне – це не є щось нове. Але нові бачення і підходи є важливими. Підготовка спеціалістів інклюзивних закладів в Україні не є проблемним питанням, але ще не настільки глобально готовим до сьогодення. Тому, відповідно, проект, який ми спільно розпочинаємо, однозначно принесе позитив. Лекції будуть читати не лише науковці, а й практики, тобто люди, які вже мають досвід роботи з дітьми з особливими потребами.

Інклюзивна освіта передбачає значно ширший спектр роботи, ніж лише з дітьми з особливими потребами. Це і робота з тимчасово переселеними дітьми з окупованих територій, це і боротьба з расовою дискримінацією. Ми повинні усвідомлювати, що робота вчителя, фахівців інклюзивних закладів– це робота, яка починається від ранку, від зустрічі з дитиною, до роботи з батьками.

Зміна структури спеціальної освіти та збільшення кількості дітей з цими потребами, вимагає перегляду і вдосконалення якісної складової навчального процесу, важливою ланкою якої є підвищення професійної компетентності викладачів.

Ми розуміємо, що на сьогодні система підвищення кваліфікації є дещо застаріла. У нас є закріплені певні інституції, які беруть на себе легітимність надавати сертифікати про підвищення кваліфікації, які потім потрібні для акредитації по професії. Ми б хотіли дещо модернізувати цю систему, створити конкурентно здатне середовище, щоб такі осередки курсів з підвищення кваліфікації були скрізь, де фахові люди можуть надавати такого типу послуги.

Цей проект започаткує цілком новий підхід до підготовки кадрів у м. Рівне. Маємо надію, що наш позитивний досвід потім можна буде розповсюджувати в інших містах України. Проект спрямований на допомогу праці в інклюзивному закладі. На сьогодні спеціаліст інклюзивного закладу набуває вже нової якості. Якщо півроку тому ми трактували асистента вчителя лише винятково для супроводу дітей з особливими потребами в інклюзивному навчанні, то сьогодні асистент вчителя – це той, хто буде супроводжувати дітей переселенців, дітей з сімей воїнів АТО, тобто всіх, хто повинен адаптуватися в сьогодення. Це, напевне, і є справжня інклюзія», - йдеться в описі проекту.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux