Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
На захисті людей із обмеженими фізичними можливостями
Опубліковано 10 грудня 2013 року о 10:12

У реалізації державної політики щодо соціального захисту людей із обмеженими можливостями важлива роль належить Фонду соціального захисту інвалідів та його регіональним відділенням. Зокрема, діяльність Херсонського обласного відділення Фонду направлена на забезпечення соціальної, трудової, фізкультурно-спортивної та професійної реабілітації інвалідів, забезпечення їх зайнятості та працевлаштування. Для цього відділення Фонду здійснює: реєстрацію та облік підприємств, які використовують найману працю; прийом звітів про виконання роботодавцями нормативу робочих місць; збір та облік сум адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць; контроль за цільовим використанням підприємствами фінансових допомог, дотацій, позик  та інше. Відділення сприяє інвалідам у здобутті освіти, опануванні фахом та їх перепідготовці, співпрацює з громадськими організаціями інвалідів та підтримує засновані ними підприємства.

У Херсонській області нині проживають більше 50 тисяч інвалідів різних нозологій, з них близько 15 тис. осіб працездатного віку.

На 2654 підприємствах, які зареєстровані і звітують відділенню Фонду, у 2013 році працює  6717 інвалідів.

Головне завдання обласного відділення Фонду пов’язане з надходженням коштів до спеціального фонду Державного бюджету. Щорічно доведені завдання виконуються з перевищенням встановлених показників. За 11 місяців поточного року спеціалістами відділу взаємодії з роботодавцями і громадськістю, організаційної та кадрової роботи відділення забезпечено виконання річного плану надходжень до Державного бюджету в розмірі 2 966 824,87 грн., що складає 106% від річного плану.

За напрямом «Санаторно-курортне оздоровлення інвалідів» в Херсонській області станом на 01.12.2013 року проведено виплату компенсацій замість санаторно – курортного лікування 584 інвалідам на суму 172285,00 грн. та оплачено проїзд супроводжуючих до місця оздоровлення інвалідів – спинальників.

Належна увага надається навчанню молоді. У цьому році п’ять студентів-інвалідів, які навчалися за кошти Фонду, отримали вищу освіту, ще 15 продовжують навчатися у ВУЗах Херсонщини та за її межами. Спільно з центрами зайнятості проводиться робота щодо підвищення кваліфікації, професійної підготовки та перепідготовки інвалідів, які зареєстровані в установленому порядку у державній службі зайнятості як безробітні та відповідно до законодавства не мають права на допомогу по безробіттю.

Херсонське обласне відділення Фонду надає інвалідам I та II груп фінансову допомогу на безповоротній основі для передплати періодичних видань, засновниками яких є всеукраїнські громадські організації інвалідів.

Проводиться також щорічна активна робота у області щодо створення робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. Станом на 1 грудня поточного року відділенням створено 11 робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Херсонське обласне відділення Фонду співпрацює з обласними організаціями УТОГ та УТОС з питань реалізації загальнодержавної програми “Соціально-трудова та професійна реабілітація інвалідів”, надаючи фінансову підтримку обласним організаціям на утримання невиробничої сфери та фінансову допомогу на безповоротній основі учбово-виробничим підприємствам на створення робочих місць для працевлаштування інвалідів. Так за  підтримки та допомоги Фонду соціального захисту інвалідів учбово-виробниче підприємство УТОС за останні десять років отримало фінансову допомогу у сумі 1 млн. 652 тисячі 500 грн. для створення робочих місць і працевлаштування інвалідів. Зазначені кошти дали змогу додатково працевлаштувати 33 інваліда по зору.

На технічне переоснащення учбово-виробничого підприємства УТОГ, починаючи з 2007 року, було надано від Фонду соціального захисту інвалідів безповоротну фінансову допомогу у сумі 511,4 тис. грн., у тому числі 290,0 тис. грн. на створення належних санітарно-гігієнічних умов проживання інвалідів у гуртожитку. При цьому було працевлаштовано 8 інвалідів та збережено 3 існуючі робочих місця інвалідів.

Фонд соціального захисту інвалідів щорічно виділяє кошти для проведення заходів з фізкультурно-спортивної реабілітації спортсменів-інвалідів Херсонському регіональному центру “Інваспорт”. Так у 2013 році центру надійшло з бюджету 229,9 тис. грн.

У грудні центр “Інваспорт” відзначатиме 20 років з дня заснування. За цей час тут підготовлено 6 заслужених майстрів спорту України; 15 майстрів спорту України міжнародного класу; 20 майстрів спорту України та 8 кандидатів у майстри спорту України. Імена переможців і призерів спортсменів-дефлімпійців Володимира Туркова, Наталії Урсуленко, Тетяни Кулінок відомі усій Україні. 

Проблема соціального захисту дітей з інвалідністю для держави на сьогодні набуває особливого значення у зв’язку зі сталими тенденціями зростання їх частки в загальній структурі населення. З дітьми – інвалідами у області працюють чотири центри соціальної реабілітації дітей-інвалідів (у містах Херсон, Нова Каховка, Каховка, Скадовськ).

Херсонський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів серед них – заклад для надання корекційно-реабілітаційних послуг дітям-інвалідам області, навчання дітей з обмеженими можливостями здоров’я для їх подальшої соціальної адаптації. Педагогічний колектив Центру працює за авторськими програмами навчання та виховання дітей з глибокою інтелектуальною недостатністю, за програмами спеціальної школи, адаптованими до індивідуальних психофізичних можливостей. Завдяки спільній роботі Фонду соціального захисту інвалідів, Департаменту соціального захисту населення Херсонської облдержадміністрації, працівників Центру та батьків створено умови для ефективної реабілітації, забезпечення спеціальним обладнанням закладу, перетворенню його в творчу лабораторію реабілітаційної та корекційно – відновлювальної роботи.  За останні роки Фонд соціального захисту інвалідів надав центру обладнання для зміцнення матеріально-технічної бази та утримання закладу кошти на суму більше трьох мільйонів гривень.

Крім учбово-виробничих підприємств УТОГ та УТОС відділення Фонду підтримує ділові стосунки з підприємствами громадських організацій інвалідів “Фавор”, “Інтегро”,  “ХерсонПромМонтаж”, “Милосердя”. Ці підприємства дають робочі місця інвалідам, кількість яких на кожному підприємстві перевищує 50 відсотків.

Протягом 2013 року керівництво відділення та його працівники особливо уважно розглядали кожне звернення громадян. Більша частина звернень стосувалась питання можливостей отримання коштів Фонду на оплату навчання і перекваліфікації інвалідів,  отримання освіти та стосовно матеріальної допомоги.

Час, що минає, показує, що в країні відбувається зміна у ставленні до людей з обмеженими можливостями, формується ставлення до них, як до громадян, яких необхідно залучати до суспільної діяльності, оскільки це дає їм змогу інтегруватися в суспільство та залучитися до системи соціально-економічних відносин, забезпечує умови для їх економічної автономії та самореалізації.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux