Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю інформує про механізм безоплатного забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю та учасників бойових дій
Опубліковано 15 липня 2022 року о 10:00

Конституцією України передбачено, що головною цінністю держави є життя та здоров’я громадян. З початком військової агресії рф проти України значно збільшилась кількість людей та учасників бойових дій, які отримали поранення, контузію або захворювання, внаслідок чого перед Україною постала необхідність розвивати протезну галузь, впроваджувати нові технології для надання висококваліфікованої допомоги з протезування/ортезування.

14.07.2022 року перший заступник директора Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Людмила ДАНІЛІНА в прямому ефірі ТРК «Суспільне. Новини» дала розгорнете інтерв’ю стосовно соціальних гарантій щодо безкоштовного забезпечення допоміжними технічними та іншими засобами реабілітації учасників бойових дій та осіб з інвалідністю в Україні.

Людмила ДАНІЛІНА зазначила, що Кабінетом Міністрів України прийняте рішення, яким спрощує механізм забезпечення допоміжними засобами реабілітації для учасників бойових дій та мирних громадян, які підпадають до категорії населення, що мають право на безоплатне отримання допоміжних засобів реабілітації відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. № 321 „Про затвердження Порядку забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби, їх переліку”.

Перший заступник директора Фонду повідомила, що Міністерством соціальної політики України спільно з Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю розроблена Пам’ятка із забезпечення допоміжними засобами реабілітації, в якій покроково наданий механізм забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби, у тому числі, зазначена інформація про види засобів реабілітації, перелік документів, які подають учасники бойових дій разом із заявою про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) за формою, затвердженою Мінсоцполітики, у паперовій формі або через Електронний кабінет особи з інвалідністю https://ek-cbi.msp.gov.ua/ або через Єдиний державний веб-портал електронних послуг тощо. (Пам’ятка оприлюднена на офіційному веб-сайті Міністерства соціальної політики України https://www.msp.gov.ua/files/pamyatka_dzr.pdf та на офіційному веб-сайті Фонду https://www.ispf.gov.ua/diyalnist/zabezpechennya-tehnichnimi-zasobami-reabilitaciyi ).

Під час інтерв’ю Людмила ДАНІЛІНА повідомила, що враховуючи поєднання мультидисциплінарного підходу, новітніх технологій та наявності провідних фахівців, всі етапи протезування відбуваються в Україні. У разі відсутності умов для виготовлення специфічного технічного засобу, забезпечення протезування та/або ортезування виробами підвищеної функціональності за новітніми технологіями та/або спеціальними виробами для занять спортом учасника бойових дій, який втратив функціональні можливості кінцівки/кінцівок здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 518 «Деякі питання протезування та ортезування виробами підвищеної функціональності за новітніми технологіями та технологіями виготовлення, які відсутні в Україні, та/або спеціальними виробами для занять спортом окремих категорій громадян, які втратили функціональні можливості кінцівки або кінцівок». Також окремо зазначила інформацію про межі граничних сум на виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані допоміжні засоби реабілітації для осіб з інвалідністю та учасників бойових дій.


Повну версію інтерв’ю першого заступника директора Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю для ТРК «Суспільне. Новини» розміщено за посиланням https://youtu.be/ з 2 години 16 хвилини.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux