Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Круглий стіл щодо розвитку протезування
Опубліковано 19 березня 2015 року о 10:16

Під головуванням директора Фонду соціального захисту інвалідів Сергія Артюха відбулося засідання круглого столу: «Досягнення та проблеми протезування в Україні». У його роботі також брали участь представники Міністерства соціальної політики України, Фонду соціального захисту інвалідів, керівники підприємств протезної галузі України, представники громадських організацій інвалідів, люди із особливими потребами, учасники АТО, які потребують протезування, ЗМІ.

У вступному слові Сергій Артюх наголосив на важливій ролі галузі, особливо, з огляду на проведення АТО. Він закликав керівників протезно-ортопедичних підприємств активніше працювати на інформаційному просторі щодо висвітлення роботи, можливості надання послуг людям із особливими потребами. Адже вітчизняні виробники практично не поступаються закордонним та й люди, яким надана протезно-ортопедична допомога, мають нагоду постійно консультуватися із спеціалістами. А протезування за кордоном вельми дороге і, так би мовити, одноразове. Далеко не кожен може дозволити собі декілька разів на рік консультуватися у країнах Європи. Як свідчення високопрофесійного та ефективного протезування українськими спеціалістами, були виступи людей із обмеженими фізичними можливостями із Києва, Львова, Чернівців.

Директор Фонду також виокремив той факт, що, як і в кожній справі, є певні недоліки. Але не помиляється лише той, хто нічого не робить. Сьогодні 500 тисяч людей із особливими потребами одержують упродовж року засоби реабілітації. І це за умови вельми складної економічної ситуації, проведення АТО. Чи можуть люди, які критикують галузь, взяти на себе відповідальність у такому важливому для країни напрямку? Та й критика, зазвичай, лунає з уст людей, які не є спеціалістами у цій сфері…

Сергій Артюх закликав налагодити та активно розвивати комунікаційні зв»язки між усіма соціальними партнерами, які причетні до протезно-ортопедичної галузі. Зокрема у ланцюгу: Міністерство соціальної політики України – Фонд соціального захисту інвалідів – протезно-ортопедичні підприємства державної і недержавної форм власності – департаменти соціального захисту населення – медичні установи – соціальні служби.

В умовах реформування, з метою відкритості та прозорості, підвищення ефективності роботи, директор Фонду соціального захисту інвалідів запропонував створити Асоціацію виробників протезно-ортопедичних виробів.

У своєму слові заступник директора Фонду соціального захисту інвалідів Жанна Мазуніна оприлюднила суми коштів, які були використані чи заплановані на забезпечення інвалідів протезними та іншими засобами реабілітації.

Із державного бюджету у 2015 році на забезпечення видатків бюджетної програми «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів» за напрямком «Забезпечення окремих категорій населення України технічними та іншими засобами реабілітації» виділено 817 411,9 тис. грн.

Підприємствами фактично за 2014 рік забезпечено осіб пільгових категорій ТЗР у кількості 529,5 тис. одиниць на суму 572 573,0 тис. грн., у тому числі дітей-інвалідів – 76,9 тис. одиниць на суму 103 593,0 тис. грн.

Чисельність осіб, які потребували забезпечення ТЗР у 2014 році, становить 257 171 людина, у тому числі 24 387 дітей-інвалідів.

Із початку проведення АТО підприємствами галузі забезпечено протезами та ортезами верхніх та нижніх кінцівок 50 учасників АТО, з яких 36 одержали протезно-ортопедичну допомогу на казенних і державних підприємствах. На даний час планується надання допомоги ще 30 учасникам АТО, в процесі лікування перебувають 68 учасників АТО.

Також свою думку і бачення щодо розвитку галузі висловили директори Київського, Львівського, Харківського, Дніпропетровського, Вінницького протезно-ортопедичних підприємств. Зокрема, вони підтримали ініціативу директора Фонду щодо створення Асоціації виробників.

Директор Київського міського відділення Фонду соціального захисту інвалідів Володимир Білоус повідомив про консультації, які відділення Фонду проводить із керівництвом університету «Україна» щодо створення у навчальному закладі спеціальностей протезно-ортопедичної галузі. Питання кваліфікованих спеціалістів сьогодні доволі актуальне. Про його важливість, зокрема, йшлося у виступах директорів підприємств.

Насамкінець засідання інші учасники круглого столу – громадські активісти, волонтери, представники громадських організацій, журналісти – мали нагоду висловити своє бачення чи одержати відповіді на запитання.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux