Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Фонд провів вебінар для роботодавців щодо сприяння зайнятості осіб з інвалідністю
Опубліковано 12 квітня 2024 року о 17:00

11 квітня Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю провів відкритий вебінар для роботодавців на тему «Сприяння зайнятості осіб з інвалідністю: вимоги закону і стимули для бізнесу». Захід пройшов за інформаційної підтримки Європейської Бізнес Асоціації та Конфедерації роботодавців України.  

Серед широкого кола питань, що розглядалися, основна увага була зосереджена на аналізі механізмів державного стимулювання і відповідальності роботодавців щодо працевлаштування осіб з інвалідністю та на особливостях нормативного регулювання сфери зайнятості. Актуальним питанням роботодавців є пошук та залучення фахівців з інвалідністю до праці. 

Головний спікер вебінару Генеральний директор Фонду Віталій Музиченко наголосив, що в сучасних умовах, коли демографічна ситуація та воєнний стан не сприяють українській економіці, залучення населення з інвалідністю на конкурентний ринок праці є необхідністю та стратегічною метою держави.  

«Потенціал України – працевлаштувати 1 млн осіб з інвалідністю. При тому, що загальна кількість таких людей в Україні – 2,7 млн осіб. А зайнятих чи працевлаштованих станом на початок 2024 року – трохи більше 400 тисяч», - розповів Музиченко. 

Щоб реалізувати такий потенціал зацікавленими у працевлаштуванні мають бути усі сторони: держава в особі уповноважених органів, зокрема державних центрів зайнятості, роботодавці і самі люди з інвалідністю. 

«Для цього необхідно працювати у напрямку стимулів та співпраці, інтеграції і заохочення, а ніж нормативного тиску і патерналістського підходу до питання. Хоча, як показує світовий досвід, законодавчі зобов’язання, які держава покладає на роботодавців щодо створення робочих місць для людей з інвалідністю, існують в багатьох європейських країнах. Тобто це нормальна світова практика, яка працює і в Україні», - вважає Гендиректор Фонду.  

За підсумками минулого року, 20% українських роботодавців не виконали встановлений державою норматив по зайнятості людей з інвалідністю. На таких роботодавців поширюється санкційна політика – в автоматичному режимі нараховуються адміністративно-господарські санкції, що мають цільове призначення та сплачуються до державного бюджету. 

«Методи нормативного стимулювання повинні бути, але необхідно розвивати систему додаткових заохочень, в тому числі фінансового характеру, як для роботодавців, так і самих людей з інвалідністю. Маємо прийти до партнерської моделі у взаємодії між усіма сторонами і Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю повністю відкритий до співпраці у цьому питанні» 

Виконавчий директор Конфедерації роботодавців України Оксана Медведська презентувала інтерактивну платформу «Разом», мета якої – якісне консультування у подоланні бар’єрів та створенні сприятливого середовища для працевлаштування осіб з інвалідністю серед роботодавців.  

Працівники з інвалідністю – недооціненний кадровий потенціал України, вважає Оксана Медведська. Розкрити цей потенціал можливо, якщо працювати з роботодавцем у форматі використання всіх можливостей, які створює і надає держава.  

Підсумовуючи вебінар, учасники обмінялись досвідом працевлаштування осіб з інвалідністю. Зокрема, Віталій Музиченко наголосив на тому, що тільки проактивна позиція Фонду та роботодавця у відносинах з центром зайнятості та іншими уповноваженими органами, а також гнучкість у питаннях створення робочого простору і трудового розпорядку для людей з інвалідністю, їх функціональних обов’язків сприяє інтеграції таких людей до колективу і працює на виконання тих нормативних зобов’язань щодо працевлаштування, які держава покладає і на Фонд в тому числі.   

Посилання на презентацію вебінару: Cприяння зайнятості осіб з інвалідністю.pdf

Посилання на запис вебінару:  

https://www.youtube.com/watch?v=UwBcOKIgU6c&feature=youtu.be   


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux