Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Зустріч у територіальній громаді Черкащини з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю
Опубліковано 07 грудня 2022 року о 08:00

14 жовтня 1992 року Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення про відзначення щороку 3 грудня Міжнародного дня осіб з інвалідністю.

Мета, заради якої було проголошено цей день - дотримання прав людини і участь осіб з інвалідністю у житті суспільства.

З величезною гордістю необхідно сказати, що Україна ще до відновлення незалежності, 21 березня 1991 року прийняла Закон, який став визначальним у ставленні держави та суспільства до особи з інвалідністю.

Це було поверненням обличчям до таких людей на відміну від жорстоких дій 1946 – 1947 років, коли всіх осіб з інвалідністю внаслідок війни було швидко вивезено у створені резервації, аби вони не спотворювали, так звану, чудову радянську дійсність.

Проведення Міжнародного дня людей з інвалідністю спрямовано на привернення уваги до проблем цієї категорії суспільства, захист їх гідності, прав та благополуччя, на переваги, які отримує суспільство від участі осіб з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті.

В Україні проведення цього дня встановлене Указом Президента України, починаючи з 1993 року.

Черкаське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (далі – відділення Фонду) щороку, відмічаючи цей день, проводить зустрічі із громадськими організаціями, колективами, де працюють особи з інвалідністю. Але цей рік особливий, відмічений повномасштабною війною. Увага працівників відділення Фонду спрямована на місця тимчасового або постійного перебування осіб з інвалідністю – територіальні громади.

Саме 29 листопада цього року директор відділення Фонду Ольга ХОМЕНКО, виконуючи Стратегічний план діяльності Міністерства соціальної політики України на 2022 бюджетний рік і два бюджетні періоди, що настають за плановим (2023 – 2024 роки), затверджений наказом Міністерства соціальної політики України від 11.02.2022 № 90, направлений на вирішення основних проблем, таких як:

  • низький рівень забезпечення реабілітаційними послугами;
  • неефективна система працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • недостатній розвиток бізнес-процесів забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації тощо,

відвідала Набутівську територіальну громаду Черкаського району. Для посадових осіб територіальної громади, учнів – майбутніх випускників шкіл – осіб з інвалідністю, їх батьків, осіб з інвалідністю, які проживають у територіальній громаді проведено інформаційно – роз’яснювальну зустріч. До заходу повинні були у системі онлайн приєднатись роботодавці, що здійснюють фінансово-господарську діяльність на території громади, яким було заплановано роз’яснити особливості виконання змін до Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», однак відсутність електропостачання не дозволила це зробити.

Директор відділення Фонду Ольга ХОМЕНКО проінформувала учасників зібрання про умови забезпечення допоміжними та іншими засобами реабілітації, можливості отримання фінансової допомоги на безповоротній основі для навчання, перенавчання тощо, роз’яснено переваги Електронного кабінету особи з інвалідністю, який забезпечує зручний оперативний спосіб подачі пакету документів для забезпечення допоміжними засобами реабілітації (далі – ДЗР) онлайн. Особа з інвалідністю, законний представник дитини з інвалідністю, не виходячи з дому, може подати документи, необхідні для взяття на облік та забезпечення ДЗР через електронний кабінет в Централізованому банку даних з проблем інвалідності (далі – ЦБІ).

Крім того, окремо із відділом соціального захисту населення Набутівської сільської ради обговорено лист Міністерства соціальної політики України про організацію роботи у ЦБІ щодо внесення органом соціального захисту населення або ЦНАП сканованих заяв про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) та документів, що є підставою для забезпечення ДЗР, у день їх подачі до електронної справи особи з інвалідністю у банку даних.

Працівники відділення Фонду і органів соціального захисту населення розуміють, що в умовах воєнного стану у осіб з інвалідністю виникають труднощі із реалізацією права на допоміжні та інші засоби реабілітації, встановленого ст. 26 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю». Ефективна соціальна політика щодо всебічного вирішення проблем осіб з інвалідністю можлива лише за умови комплексної взаємодії органів влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, небайдужих громадян. Адже тільки у такий спосіб вирішується одне із першочергових завдань держави щодо розвитку системи соціального захисту населення, підвищення добробуту громадян.

Звичайно, цей день не є святом, він підкреслює необхідність досягнення забезпечення рівних прав осіб з інвалідністю і їх участі в житті суспільства. Міжнародний день людей з інвалідністю – день підведення підсумків зробленого для цієї категорії громадян, аналізу фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux