Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Виступ директора Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Віталія КОЛЬЦОВА у розширеній апаратній робочій нараді про роботу відділення Фонду щодо соціального захист осіб з інвалідністю Одеської області
Опубліковано 14 червня 2021 року о 09:00

Директор Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Віталій Кольцов прийняв участь у розширеній апаратній робочій нараді під головуванням голови Одеської обласної державної адміністрації Сергієм Гриневецьким.

Актуальному проблемному питанню – соціальному захисту осіб з інвалідністю в Одеській області, була присвячена доповідь директора Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Віталія Кольцова про діяльність відділення Фонду.

В ході доповіді станом на 01.06.2021 року представлено розгорнутий аналіз та статистичну характеристику поточної ситуації у цій сфері за напрямками соціального захисту зазначеної категорії населення, що регламентовані Законом України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», а саме:

У відділенні Фонду зареєстровано 6120 підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, із них 1180 бюджетних підприємств, подали звіти за звітний 2020 рік 5215 підприємств, що склало 85,21 % з них 1028 бюджетних підприємств, на яких фактично працювали 21891 особа з інвалідністю.

За невиконання встановленого нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, станом на 01.06.2021р. до Державного бюджету України підприємствами, які не виконали норматив, сплачено адміністративно-господарські санкції та пені у розмірі – 7 926 400,42 грн, що складає 78,44 % від річного плану встановленого Фондом соціального захисту інвалідів.

В рамках Угоди про співробітництво та організацію у сфері здійснення державного нагляду та контролю за дотриманням вимог чинного законодавства щодо працевлаштування осіб з інвалідністю між Головним управлінням Держпраці в Одеській області та Одеським обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів надано 469 підприємств які не звітували 2 звітні періоди, щодо включення їх до планових та позапланових перевірок.

На даний час проводиться претензійно-позовна робота із боржниками 2020 звітного року. До Одеського окружного адміністративного суду підготовлено 65 та подано 39 позовних заяв на 1 966 071,92 грн.

Відділення Фонду тісно співпрацює з громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю і заснованими ними підприємствами та організаціями. На території Одеської області створені та діють 20 підприємств Громадських Об’єднань осіб з інвалідністю (ГОІ), які реалізують товари масового попиту та продукції в різних сферах виробництва: деревообробне, швейне, харчове і електротехнічне виробництво, виготовлення меблів та продукції сільськогосподарського призначення.

На 2021 рік передбачено 1 256 313 грн. для 81 особи з інвалідністю, які навчаються у ВУЗах України. Проводяться зустрічі з випускниками вищих навчальних закладів, осіб з інвалідністю, які навчаються за рахунок коштів Фонду щодо подальшого їх працевлаштування та здійснюється моніторинг осіб з інвалідністю працевлаштованих після закінчення професійного навчання та перекваліфікації у навчальних закладах, оплата вартості якого здійснюється за рахунок коштів Фонду.

Направляються звернення до Департаменту освіти і науки Одеської міської ради та Департаменту освіти і науки Одеської облдержадміністрації з метою інформування випускників, які мають встановлену інвалідність, про можливість отримання вищої освіти за рахунок коштів Фонду. Також зазначена інформація розміщується у засобах масової інформації. Здійснюється щомісячний моніторинг щодо працевлаштування осіб з інвалідністю, які отримали фінансову допомогу на безповоротній основі шляхом оплати вартості їх навчання та перекваліфікації в Україні у навчальних закладах, центрах професійної реабілітації.

Одеським обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів у 2021 році учасникам АТО, які мають інвалідність, було направлено 117 листів стосовно роз’яснень щодо надання всіх видів фінансової допомоги для вирішення соціальних питань.

Виконання покладених на відділення Фонду повноважень здійснюється в тісній співпраці з Управлінням Пенсійного фонду України в Одеській області, Головним управлінням Держпраці в Одеській області, Головним управлінням статистики в Одеській області Центрами зайнятості, Департаментом соціальної та сімейної політики Одеської обласної державної адміністрації та його підрозділами на місцях, з органами прокуратури та СБУ. Відповідно до запитів відділення Фонду отримує належну інформацію про роботодавців Одеського регіону для подальшого використання в роботі.

Зокрема, станом на 01 червня 2021 року на обліку в органах соціального захисту населення Одеської області перебуває 36 943 особи, що потребують забезпечення технічними засобами реабілітації, 2473 особи мають необхідність забезпечення автомобілями. У зв’язку зі зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. № 321 «ПОРЯДОК забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації» ( в редакції Постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 р. № 362) присутніх було проінформовано про передачу 36 943 особових справ органами соціального захисту населення Одеської області до відділення Фонду.

Особи з інвалідністю що потребують забезпечення технічними засобами реабілітації подають заяву про забезпечення засобом реабілітації до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення ОТГ, райдержадміністрації та міськвиконкомів або ЦНАП, які передають відповідний пакет документів відділенню Фонду для подальшого опрацювання та отримання засобів реабілітації заявниками.



Директор Одеського обласного відділення

Фонду соціального захисту інвалідів Віталій КОЛЬЦОВ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux